DIJASPORA

Dok je Bosanaca, sevdalinke će biti širom svijeta

Dvodnevni praznik sevdaha u St. Louisu

Eset MURAČEVIĆ

28.5.2015

Da Bosanci i Hercegovci, gdje da se nađu, ne zaboravljaju svoju tradiciju pokazuje i dvodnevna manifestacija vezana za popularizaciju naše tradicionalne pjesme sevdalinke, održana u St. Louisu. Naime, 22. maja ove godine, u ovom američkom gradu održan je najveći koncert sevdaha u iseljeništvu na kojem su, među dvadesetak interpretatora koji su svojom pjesmom zabavljali prisutne, između ostalih, nastupili Mirsad Mirso Jarović, Sakib Jakupović, Muhmed Kočan, Mirjana Grill, Azra Selak, Merisa Čehajić, Amra Muratović, Dževada Karanvić, Faik Čavalić...

Iako je ulaznica za ovu manifestaciju koštala 20 dolara, one su brzo planule, te su mnogi ostali uskraćeni da uživaju u zvucima tradicionalne bosanskohercegovačke pjesme sevdalinke. Ovaj praznik sevdalinke održan je u organizaciji neprofitne organizacije "Sevdah North America" koju sa drugim ljubiteljima sevdalinke vode Samir Hadžalić i Sakib Jakupović.

- Na trenutke smo mislili da se nalazimo na sred sarajevske Baščaršije - kaže Mirsad Mirso Jarović, specijalni gost i saradnik ovog udruženja kojem je na koncertu uručena Plaketa za rad i doprinos na očuvanju kulture i sevdaha. Kad začuješ zvuke svoje tradicionalne pjesme sevdalinke srce postane veliko ko Amerika. Nostaligija toliko vuče da jedva čekam oktobar ove godine kada ću doći u svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu i prošetati Šeherom.

Da će sevdalinku imati ko da čuva pokazali su i izvrsni nastupi najmlađih Dževade Keranović iz St. Louisa te Azre Selak, pjevačice koja je završila solo pjevanje u Zagrebu i jedna je od onih kojoj je sevdalinka prirasla za srce. Faika Čavalića, virtouza na harmonici, kao pjevača mnogi porede sa rahmetli Safetom Isovićem, a Muhameda Kočana sa rahmetli Zaimom Imamovćem.

Da ugođaj, uistinu, bude onakav kako su organizatori i planirali, pobrinuli su se i članovi Kulturno-umjetničkog društva "Đerdan" iz St. Louisa, koji su izvodili igre vezane za bosanskohercegovačku tradiciju, te orkestar izvrsnih muzičara pod rukovodstvom Ede Sadikovića. Inače, interes mladih za folklor je u usponu te je sve više onih koji u okrilju KUD-a provode svoje slobodno vrijeme i napajaju srca tradicijama rodnog kraja.

Dan kasnije, na istoj lokaciji, održan je i okrugli sto na temu "Sevdah kao bosanskohercegovačko kulturno naslijeđe“. Moderator je bio Samir Hadžalić, direktor za vanjsku saradnju Američkih muzičkih festivala. U okviru okruglog stola izvršena je i promocija knjige "Sevdalinke" grupe autora, članova neprofitne organizacije "Sevdah North America".