NOGOMET

Uhapšeni zvaničnici FIFA-e primili mito veći od 137 miliona eura

FIFA-ini zvaničnici počeli izlaziti na slobodu uz kauciju

A.U.

28.5.2015

Svi zvaničnici FIFA-e uhapšeni u jučerašnjoj akciji, optuženi su da su primili mito u ukupnom iznosu većem od 150 miliona dolara (137 miliona eura), a jedan od njih, Jack Warner već je izaša ona slobodu uz kauciju od 360.000 eura. 

Warner se predao policiji u svom rodnom Trinidadu i Tobagu, nakon što je određeni broj zvaničnika FIFA-e uhapšen u Cirihu.  On je opozicioni član parlamenta u toj dvoostrvskoj zemlji, a predhodno je služio i kao ministar sigurnosti. Također, bio je i predsjednik CONCACAF-a, sjevernoameričke inačice UEFA-e.

Prema sporazumu između SAD-a i Trinidada i Tobaga, nakon saslušanja moći će biti isporučen SAD-u.

SAD ga optužuje da je tražio deset miliona dolara mita od južnoafričke vlade kako bi se zalagao da se Svjetsko prventsvo 2010. godine održi u toj zemlji.  

Prema tužiocima u SAD-u, FIFA-ini zvaničnici primili su oko 10 miliona dolara mita od Južne Afrike, a novac je prebačen preko zvaničnog računa FIFA-e.

Osim Warnera, taj novac je, navodno, primio i bivši član FIFA-e Chuck Blazer.

Također, u optužnici se navodi da je Warneru bilo ponuđeno milion dolara od Maroka, drugog kandidata za SP 2010. godine, no saznao je da su drugi zvaničnici FIFA-e već ugovorili isporuku deset milona od Južne Afrike.

Ministarstvo pravde SAD-a optužilo je 18 osoba za primanje mita u ukupnom iznosu većem od 150 miliona dolara, većim od zemalja koje su dobile organizaciju SP-a, a osim toga, optuženi su i za prevare, te pranje novca.

Među uhapšenima je i sadašnji predsjednik CONCACAF-a Jeffrey Webb.