KOLUMNE

Blistavi pohod u Parizu

Ličnost dana Damir Džumhur

Z. Š.

28.5.2015

Kada je u našoj napaćenoj državi, gdje običan čovjek od trenutka kada se probudi razmišlja samo o tome kako će preživjeti taj dan, centralna priča vezana uz jednog tenisera, onda je jasno da je on napravio nešto veliko.

Damir Džumhur u Rolan Garosu, jednom od četiri najjača svjetska gren slem turnira, prošao je u 3. kolo, gdje će ga čekati najveći igrač svih vremena, Rodžer Federer (Roger). Izbacio je Rusa Mihaila Južnjog u prvom, a Kipranina Markosa Bagdatisa (Marcos Baghdatis) u 2. kolu.

Osim toga što ih je obojicu dobio Džumhur, ovim teniserima je zajedničko to da su najbolji plasman u karijeri imali na osmom mjestu svjetske liste.

U petak, protiv Federera, Damir je dobitnik ma kako se meč završio. Ispunit će svoj san da odigra meč s legendom.

Naš najbolji teniser rođen je 20. maja 1992. godine u Sarajevu. Bio je treći junior svijeta i evropski juniorski prvak 2010. godine te je osvojio bronzanu medalju na Olimpijadi mladih u Singapuru.

Prošle godine plasirao se u 3. kolo Australian Opena, a ove je taj rezultat ponovio na Rolan Garosu. Najbolji plasman u karijeri ostvario je početkom ovog mjeseca kada je bio 81. na svijetu (trenutno je 88.).