LIFESTYLE

INTERNET PODZEMLJE Stvara se moćna mreža protiv cyber kriminalaca i pedofila!

Na internetu se odvijaju se brojne ilegalne aktivnosti

Autor:(A. Vr.)

27.5.2015

Na internetu se odvijaju brojne ilegalne aktivnosti, ali većina njih duboko je zakopana u bespućima interneta i nedostupna uobičajenim načinima pretraživanja.

Američka svemirska agencija, NASA, pridružila se projektu Memex vlade SAD-a, kojemu je cilj razotkriti kriminalna djelovanja na internetu - cyber kriminalce, pedofile, trgovce ljudima, narko-mrežu.

Naime, u "online podzemlju" odvijaju se brojne ilegalne aktivnosti, ali mnoge od njih toliko su 'duboko' zakopane da su izvan dohvata uobičajenih načina pretraživanja i istraživanja.

Memex je kreiran kao kombinacija memorijskih podataka i indikatora koji prepoznaju određene obrasce aktivnosti, a sada će naučnici moći koristiti fotografije i podatke koje pribavljaju NASA-ini sateliti, piše Daily Mail.

- Razvijamo novu generaciju pretraživanja koja će prepoznavati ljude, mjesta, stvari i poveznice među njima, izjavio je Chris Mattmann, istražitelj Memexa.

Memex provjerava ne samo standardne tekstualne poruke već i slike, snimke, oglase, bilješke i brojne druge informacije na internetu te ih pokušava povezati, više nego što to uspijeva standardnim web pretraživačima.

Primjer tzv. "dark neta" je stranica Silk Road koja je nedavno ugašena a koja je korištena za prodaju droge u zamjenu za bitocoin.

Neke druge "dark internet stranice" mjestoo su gdje njihovi anonimni korisnici razmjenjuju pornografske materijale, hakirane informacije ili naprimjer brojeve ukradenih kreditnih kartica.

Silk Road je koristio kompjutersku podmrežu poznatu kao The onion router, a identitet i IP adrese korisnika bile su skrivene.