KULTURA

Promovirana knjiga desetogodišnjeg Ibora Vantić-Tanića

U Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci "Derviš Sušić" u Tuzli

M. Ahmedić

27.5.2015

Večeras je u Američkom kutku Narodne i univerzitetske biblioteke "Derviš Sušić" u Tuzli održana promocija prve knjige desetogodišnjeg Ibora Vantić-Tanića pod nazivom "Iborova pričaonica", učenika petog razeda Katoličkog školskog centra "Sv. Franjo" Tuzla.

Radi se o knjizi u kojoj su sadržane pričice o situacijama u školi, sa učiteljicom, putovanjima, koje je Ibor stvarao iz svog životnog iskustva, te se nalaze i tri pjesme koje govore o njegovim pogledima na svijet.

Promotori knjige ovog malog književnika bile su Marina Dostica, profesorica razredne nastave i razredna učiteljica V-a u KŠC Tuzla i književnica, Jagoda Iličić.

a

Brojni gosti Američki kutak ispunili do poslijednjeg mjesta

- Prije tri godine sam se upisao u klub "Knjigolina i prijatelji" i tako me je to potaklo da napišem svoju knjigu, kao i moje učiteljice Jagoda i Marina - kazao je desetogodišnji Ibor.

Učiteljica Dostica nije krila svoju uzbuđenost i oduševljenje što je prvi put promotorica knjige koju je napisao upravo njen đak.

-Velika mi je čast biti dio ovog važnog događaja za mog đaka Ibora Vantića. Nisam ni slutila da će prije pet godina kad sam uzela te male đake, koji su imali nepunih šest godina, da će upravo moj đak napisati svoju prvu knjigu i da ću ja biti promotorica. Bliži se kraj školske godine i izvodim svoje đake iz petog razreda, te ih u šestom razredu preuzima drugi nastavnik. Ovaj događaj mi je kao kruna za petogodišnje provedeno vrijeme s mojim predivnim đacima - uzbuđeno je kazala Dostica.

Desetogodišnjem autoru knjige je poručila da nastavi sa svojim pisanjem, te poželjela svu sreću u budućem književnom životu.

Na promociji knjige "Iborova pričaonica" su prisustvovali i uposlenici KŠC  „Sv. Franjo“ Tuzla, kao i brojni gosti koji su Američki kutak ispunili do poslijednjeg mjesta.