GLOBUS

NAJNOVIJI DOKUMENTI OTKRIVAJU Angela Merkel je lagala Nijemcima!

Izbori bili prioritet

(Al. Ti.)

27.5.2015

Njemačka kancelarka Angela Merkel prevarila je njemačku javnost uoči izbora 2013. jer je biračima dala vjerovati da su Sjedinjene Države voljne potpisati sporazum o nešpijuniranju, piše u srijedu list Sueddeutsche Zeitung pozivajući se na povjerljive dokumente.

List piše da je uoči općih izbora 2013., koalicijska vlada Angele Merkel usmjerila javnost da povjeruje kako vlada upravo dogovara sporazum kojim američka Nacionalna agencija za sigurnost (NSA) više neće špijunirati Njemačku.

Ali, iz dokumenata je vidljivo da su Merkel i članovi njezine vlade već bili svjesni da se Washington neće odreći špijuniranja.

Štoviše, dokumenti otkrivaju da je tadašnji ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle pitao američkog državnog sekretara Johna Kerryja je li jedan takav sporazum moguć, ali nije primio "nikakvu konkretnu potvrdu".

Vlada Angele Merkel je u posljednje vrijeme na udaru kritika javnosti zbog izvještaja o špijunskim aktivnostima NSA i saradnje s njemačkom kontraobavještajnom službom BND.

Također je procurio izvještaj o industrijskoj špijunaži, na što je Njemačka, zbog izvozno orijentiranog gospodarstva, posebno osjetljiva.