GLOBUS

Tony Blair podnio ostavku na položaj bliskoistočnog mirovnog posrednika

Promovisanje mira između Izraela i Palestine

Fena

27.5.2015

Bivši britanski premijer Tony Blair u srijedu je odstupio s položaja bliskoistočnog mirovnog posrednika međunarodne zajednice, saopćili su zvaničnici, okončavajući mandat koji je počeo velikim obećanjima ali je upao u značajne probleme pokušavajući da unese dramatične promjene u naporima na promoviranju mira između Izraela i Palestinaca.

Zvaničnici, koji su bliski Kvartetu bliskoistočnih mirovnih posrednika, saopćili su da je Blair uputio pismo generalnom sekretaru UN-a Ban Ki-moonu u kome je ponudio svoju ostavku. 

Zvaničnici su tražili da ostanu anonimni, čekajući na zvaničnu objavu tokom dana na sastanku predstavnika Kvarteta u Bruxellesu, prenosi agencija AP. 

Kvaret - koga čine SAD, Evropska unija, Rusija i Ujedinjene nacije - imenovao je Blaira na taj položaj 2007. godine, s ciljem pomaganja razvoju palestinske ekonomije i institucija. 

Njegova misija imala je za cilj da pripremi teren za uspostavu palestinske države koja će egzistirati pored Izraela u okviru mirovnog sporazuma.  

Blair se, međutim, veoma brzo zatekao u situaciji da vodi sporove s Izraelom oko pokreta palestinskih roba i ljudi. Dok mirovni napori stagniraju, cilj postizanja rješenja po principu dvije države ostaje dalji nego ikada. 

Jedan zvaničnik je izjavio da je Blair osjećao "frustraciju" ograničenim ovlastima svog položaja. Zvaničnik je također kazao kako Blair smatra da njegov ured ima jak rukovodeći tim i da je sada pravo vrijeme da ode.