VIJESTI

BOMBERGER Vlasti BiH moraju ostati aktivne u procesu traženja nestalih osoba

Generalna direktorica Međunarodne komisije za nestale osobe

Fena

27.5.2015

Generalna direktorica Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) Kathryne Bomberger kazala je danas u Sarajevu da je do danas identificirano 70 posto od ukupnog broja nestalih osoba, ali da još treba pronaći oko 8.000 ljudi. 

Bomberger je nakon prezentacije ICMP-ovog izvještaja "BiH - osobe nestale usljed oružanih sukoba tokom 1990-tih: pregled stanja" kazala novinarima da je cilj današnjeg sastanka bio podsjetiti vlasti BiH da moraju ostati aktivne u procesu traženja i identifikacije nestalih osoba. 

- U tu svrhu smo im htjeli skrenuti pažnju na šest zaključaka iz našeg izvještaja. Jedan od njih tiče se Zakona o nestalim osobama koji, nažalost, nije doživio svoju punu implementaciju, uključujući centralnu evidenciju nestalih osoba koja nikada nije u potpunosti verifikovana i Fond za potporu porodicama nestalih osoba koji nikada nije zaživio - kazala je Bomberger. 

Po njenim riječima, ništa manje nisu važni zaključci koji se tiču rada grupe za analizu, odnosno identifikaciju dosad neidentifikovanih posmrtnih ostataka koji se nalaze u mrtvačnicama širom BiH. To je proces koji se mora nastaviti i održati. 

- Pored toga, skrenuli smo pažnju na formiranje regionalne liste nestalih osoba u kojoj bi se nalazile sve nestale osobe iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore uključujući i Kosovo. Na kraju, obilježavanje međunarodnog dana nestalih osoba, 30. augusta, to je nešto na čemu insistiraju porodice, a mi to zdušno podržavamo - kazala je Bomberger. 

Istaknula je da, iako je BiH napravila ogroman uspjeh u ovom procesu, "8.000 ljudi još uvijek trebamo naći i zbog toga vlasti u BiH moraju ostati aktivne u ovom procesu". 

Navela je da joj se čini da od samog početka "nedostaje politička volja". 

- Na novim vlastima je da ovaj proces depolitiziraju, da učine sve što je u njihovoj moći da se ovaj proces nastavi. ICMP će ostati prisutan do kraja 2016. godine, sve nakon tog perioda ovisi o velikodušnosti naših donatora i o sredstvima koja uspijemo prikupiti za ovo područje - kazala je Bomberger. 

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac je ocijenila da je Izvještaj ICMP-a kvalitetan i pred vlasti u BiH stavlja određene obaveze, mada one već proizilaze iz Zakona o nestalim osobama u BiH. 

Dodala je da će Ministarstvo raditi na realizaciji preporuka, navodeći da predstoji mnogo posla kada je u pitanju traženje nestalih osoba, te da je to posao koji treba završiti. 

- Opredijeljeni smo da realiziramo obaveze koje je država preuzela potpisujući Deklaraciju o traženju nestalih osoba sa zemljama u regionu. Velika je odgovornost na svima nama, posebno na Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice, da ostvari što veću saradnju s nadležnim institucijama - kazala je Borovac.

Naša opredijeljenost jeste, dodala je ona, okončanje ovog postupka i pronalazak svih nestalih osoba u BiH. 

Predstavnica Uduruženja porodica nestalih iz BiH i član Upravnog odbora Regionalne koordinacije udruženja porodica nestalih osoba s područja bivše Jugoslavije Seida Karabašić je kazala da je međunarodna zajednica uložila jako puno i sredstava i napora, „ali nažalost u BiH još uvijek više od 8.000 osoba nije pronađeno“. 

- Samo u Prijedoru, gradu iz kojeg dolazim, još uvijek se 800 osoba vodi kao nestalo. Ne možemo nikada biti zadovoljni dok god postoji i jedna nestala osoba, iako moramo biti svjesni da se neki neće nikada ni pronaći - kazala je Karabašić. 

Izrazila je nadu da će institucije vlasti početi više da rade, pogotovo na implementaciji Zakon o nestalim osobama, verifikaciji centralne evidencije, te konačnoj uspostavi Fond za nestale osobe. 

Član Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH Milutin Mišić je kazao da u narednom periodu očekuju da država BiH više učini kao suosnivač Instituta nego što je dosad učinila, „prvenstveno zbog promijenjene uloge ICMP-a“. 

- Nadam se da ćemo u narednom periodu imati puno veću podršku od izvršne vlasti i to na svim nivoima u BiH. Ako želimo da riješimo ovaj problem još oko 8.000 nestalih osoba morat ćemo vjerovatno promijeniti i ponašanje, mora se imati više političkog sluha za ovaj problem, mora se učiniti više na unapređenju kako našeg tehničkog opremanja, tako i iznalaženja novih metoda u traženju - kazao je Mišić. 

Ambasador Velike Britanije u BiH Edward Ferguson je naveo da Ujedinjeno Kraljevstvo od početka podržava ICMP u radu u okviru procesa pronalaženja nestalih osoba, te da namjerava nastaviti pružati tu podršku. 

Po njegovim riječima, današnji sastanak za cilj je imao predstaviti Izvještaj koji je ICMP uradio i „na neki način inspirisati vlasti BiH da urade sve što je moguće da se ovaj proces nastavi“. 

Šef Kooperacije Delegacije EU u BiH Melvin Asin je kazao da EU od početka podržava ICMP u njihovom radu u procesu rješavanja pitanja nestalih osoba. 

- Namjeravamo to učiniti i dalje, ali i država BiH mora preuzeti svoju odgovornost i mora na adekvatan način podržavati one institucije koje trebaju podršku - kazao je Asin. 

Dodao je kako se nada da će današnja prezentacija izvještaja pomoći državi BiH da iskoristi smjernice i „da se ovaj proces odvija pod njihovim patronatom i što uspješnije“.