BIH

Ministar Osmanović razgovarao sa ambasadorom Republike Italije u BiH

Saopćenje Ministarstva civilnih poslova BiH

Redakcija

27.5.2015

 Italijanski ambasador u BiH Ruđero Korijas uputio je poziv ministru civilnih poslova BiH Adilu Osmanoviću da prisustvuje koncertu čuvene Milanske Skale koji će biti održan 12. jula u sarajevskom Narodnom pozorištu, navodi se u saopćenju Ministarstva civilnih poslova BiH.

Osim Italije, pokrovitelj koncerta kojim će biti obilježeno 20 godina mira u Bosni i Hercegovini, je i Međureligijsko vijeće Bosne i Hercegovine. Italijanski ambasador najavio je prisustvo velikog broja zvaničnika među kojima su članovi Predsjedništva BiH i ministri, a kako bi što veći broj građana imao priliku uživo pratiti nastup velike Milanske Skale planirano je postavljanje četiri velika videodispleja na različitim lokacijama u Sarajevu.

Osmanović je izrazio je podršku manifestaciji koju organizuje Ambasada Republike Italije u BiH, a naglasio je i da je jedan od najznačajnijih prioriteta u njegovom radu upravo oblast kulture. Osmanović je rekao je da će učiniti sve u okviru nadležnosti Ministarstva civilnih poslova BiH kako bi se rješio status institucija kulture u BiH, posebno Zemaljskog muzeja, te zatražio podršku Ambasade Italije.

U razgovoru ministra Osmanovića i ambasadora Korijasa istaknuta je velika pomoć koju je Italija uputila Bosni i Hercegovini u vrijeme prošlogodišnjih poplava. Trenutno, u toku je projekt kroz koji Italija pomaže ekonomski oporavak šest opština koje su stradale u poplavama. Za te namjene donirano je 1.200 000 eura, čime bi trebalo da bude obnovljeno 3.000 radnih mjesta.