SPORT

Fantomi glavni favoriti za osvajanje naslova na Sarajevo Openu

Održana konferencija povodom održavanja 14. Međunarodnog turnira u sjedećoj odbojci

Redakcija

27.5.2015

Danas je u prostorijama OKI "Fantomi" iz Sarajeva održana press konferencija povodom održavanja 14. Međunarodnog turnira u sjedećoj odbojci, Sarajevo Open. Domaćin i organizator ovog turnira, Fantomi, osvojili su 10 od dosadašnjih 13 turnira, pa i ovaj put predstavljaju glavnog favorita za osvajanje naslova.

Okupljenim medijima se u ime organizatora prvi obratio direktor kluba, Mirsad Mirojević:

''Ovo je najposjećenija press konferencija otkad je klub osnovan. Hvala vam što nas podržavate u onome što mislimo da dobro radimo, a imamo i priznanje za to. 14. Sarajevo Open je jači nego i jedan turnir koji smo ranije organizovali i mnoge nas ekipe podržavaju.

Turnir ima tri dijela. Prvi i najvažniji je sam turnir, na kojem će učestvovati 10 ekipa. Morali smo zbog prevelikog pritiska ekipa iz inostranstva proširiti turnir za dodatne dvije ekipe. To nam je povećalo troškove oko 40 posto. Neke ekipe smo morali odbiti. Nismo imali finansijsku mogućnost da dovedemo veoma jake selekcije poput Egipta, Ukrajine ili Alžira.

Učesnici su, pored našeg kluba, reprezentacije Brazila, SAD-a, Rusije, Holandije, Azerbejdžana, Hrvatske, te klubovi Bayer Leverkusen iz Njemačke, Piremon iz Mađarske koji je u usponu i Hrabri iz Hrvatske, koji su naši sportski prijatelji. Turnir počinje u petak, a na otvaranju Fantomi igraju protiv SAD-a. Polufinale će biti odigrano u subotu u 17.30, dok su u nedjelju u 12, odnosno 14 sati utakmice za treće mjesto, odnosno naslov prvaka.''

Mirojević ističe da je ponosan i što Fantomi uzimaju učešće u programima deminiranja:

''Ekipa Fantoma već deset godina uzima učešće u raznim programima deminiranja. Do 2013. godine smo radili sa ITF-om, a sada radimo sa Marshall Legacy Institute's iz SAD-a. Program je počeo sa radom od februara, težište je sada i pravimo presjek. Dolazi delegacija iz SAD na čelu sa senatorom Mikeom Anzyem i još tri kongresmena. Nama je čast da dolazi ovako visoka delegacija, a negdje smo čuli da od rata naovamo u Bosnu i Hercegovinu nije došlo više od 10 kongresmena, dok smo mi doveli čak tri na svoj turnir.

Treći dio turnira svodi se na nedostatak sudija u domaćem prvenstvu, tako da će svi kandidati koji polažu za sudijsku licencu, svoj ''ispit'' polagati upravo na našem turniru. To je i krovna organizacija sjedeće odbojke radila jednom prilikom na našem turniru polaganje na sličan način. To je na neki način priznanje, jer sudije dobiju jako dobru provjeru sa veoma jakim ekipama.

Nosioci turnira su svi članovi Fantoma i posebno smo ponosni na to da gotovo sami uspijemo i organizovati i odigrati jedan ovakav turnir. Mislim da će turnir ove godine biti bolji od prethodnog, a naredni bi trebao biti još jači.

Za kraj bih istakao da sve ekipe koje dolaze na turnir, dolaze par dana ranije, jer su svjesni da im nema boljih ekipa za treniranje od naših, bosanskih ekipa. Brazil je prošle godine zauzeo treće mjesto na turniru, a sedam dana kasnije je postao svjetski viceprvak. Mislim da to dovoljno govori koliko se kvalitetno trenira i radi u Bosni i Hercegovini.''

Ševko Nuhanović, trener Fantoma, se slaže sa direktorom kluba u konstataciji da turnir nije nikad bio snažniji:

"Turnir nikad nije bio jači. Mislim da će biti strašno teško, jer konkurencija je strašna. Nadam se da ćemo opet igrati finale. Moje mišljenje je da u polufinalu igramo sa Rusijom, a u finalu sa Brazilom.

Dobili smo dvije utakmice razigravanja play offa protiv Lukavca, a idući mjesec igramo sa Spidom. Svaka utakmica je bolja od svakog treninga i turnir će nam dobro doći pred odigravanje vječitog derbija sa Spidom.

Od naših rivala, izdvojio bih Brazil, koji organizuje iduću Olimpijadu i strašno puno ulažu u sve olimpijske sportove. Nama će problem pored Brazila moći napraviti i Rusija, koja je tradicionalno dobra. Nadam se finalu sa Brazilom, utakmica sa njima bi i nama dobro došla, jer kvalitetne utakmice su jako bitne za razvoj sportista."

Beniz Kadrić, prvotimac Fantoma, ističe da se tim raduje odigravanju još jednog turnira:

"Mi smo spremni i treniramo. U punoj smo formi jer nam je u toku prvenstvo. Sinoć smo igrali polufinale sa Sinovima Bosne. Bićemo spremni za turnir, biće veoma teško, ali očekujem finale sa Brazilcima, koje smatram našim najjačim protivnikom. Nadam se da ćemo pobijediti i pozivam navijače da dođu u što većem broju, jer bi nam to puno značilo u utakmicama protiv naših protivnika."