BIH

Eko forum Zenica: Federalno ministarstvo okoliša i turizma nije usvojilo nijedan prijedlog

Upriličena vanredna konferencija za novinare

D.Pa.

27.5.2015

Predstavnici Eko foruma Zenica danas su održali sastanak u Gradskoj upravi, gdje su izrazili ogromno nezadovoljstvo što nijedan od prijedloga dostavljenih Federalnom ministarstvu okoliša i turizma nije uzet u obzir.

Podsjetimo, do kraja mjeseca to ministarstvo planira da izda dvije okolinske dozvole na period od pet godina, kako bi bio omogućen rad pogona dvije čeličane i visoke peći u kompaniji Arcelor Mittal Zenica.

S tim u vezi, upriličena je vanredna konferencija za novinare na kojoj su članovi Eko Foruma reagovali na ovu odluku.

Kako kaže predsjednik Eko Foruma Samir Lemeš, Ministarstvo ne želi organizovati javnu raspravu, što je jedan od preduslova za izdavanje kvalitetne okolinske dozvole.

Pored toga, dodaje Lemeš, Eko forum zahtijeva od Ministarstva ukidanje rješenja, te ih poziva da organizuju javnu raspravu, od koje su odustali.

Podsjetimo, pomoćnik ministrice u Sektoru za okolišne dozvole Mladen Rudež nedavno je kazao kako u Zenici neće biti održana javna rasprava o tekstu okolinskih dozvola, budući da to ne predviđa zakon.

Zbog ovakvih odluka ministarstva jedan od dvojice zeničkih članova komisije za okolišne dozvole Jusuf Duraković najavio je istupanje.