BIH

Radnici TTU Tuzla najavili proteste za ponedjeljak

Zbog nerješavanja radničkih zahtjeva

M. Ahmedić

27.5.2015

Radnici Tvornice transportnih uređaja (TTU) Tuzla, koji su jučer protestirali ispred sjedišta Vlade TK, na današnjem zboru radnika donijeli su odluku o nastavku protesta za ponedjeljak, 1. juna, zbog nerješavanja radničkih zahtjeva.

Mehmed Terzić, predsjednik Sindikalne orgaizacije TTU-a, kazao je da su predstavnici Vlade kazali da će na sjednici biti predložena inicijativa za pokretanje stečaja u ovoj tvornici.

- Bila nam je obećano izvršenje finansijske konsodacije u TTU, međutim od toga nema ništa nego su nam kazalida će na sjednici donijet odluku da firma ide u stečaj.Nastavljamo svoje proteste u ponedjeljak, jer ne želimo stečaj u TTU-a, kao što Kantonalna vlada želi, jer tek tad nas nema nigdje. Hoćemo svojih zarađenih pet plata, uvezivanje 14 godina radnog staža i raspisivanje konkursa za direktora ove firme, koji će biti sposoban da nam ugovori poslove za sve radnike u ovoj firmi - kazao je Mehmed Terzić.

Istakao je da će proteste održavati svakog ponedjeljka i četvrtka u sedmici, sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi.

- Održavali bi mi proteste svaki dan, ali ljudi nemaju novaca za prijevoz. Zato smo na današnjem zboru radnika dogovorili da proteste održavamo svakog ponedjeljka i četvrtka ispred Vlade TK, od kojih sigurno nećemo odustati do rješenja naših problema - poručio je Terzić.

Vlada TK na današnjoj sjednici donijela je odliku o stavljanju van snage odluke o finansisjskoj konsolidaciji TTU Tuzla, jer su preman njihovim navodima istekli zakonski rokovi o potpisivanju sporazuma sa povjeriocima, zaposlenicima firme TTU.

- Dobio sam informaciju da je Vlada TK na današnjoj sjednici donijela odliku o stavljanju van snage odluke o finansisjskoj konsolidaciji TTU Tuzla. Međutim mi nikad  nismo dobili nikavu odluku od Vlade, što znači da im je naredni korak stečaj firme. Begi Gutiću od ovim postupkom ne pripada mjesto premijera nego policijskog službenika što on i jeste. Jer pravi premijer ne gura firme u stečaj - potvrdio je Terzić.