BIH

DODIK Ne protivim se ulasku u NATO, neka narod izađe na referendum

Predsjednik RS za NIN

Onasa

27.5.2015

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se ne protivi ulasku Republike Srpske, odnosno BiH u NATO, već da se samo zalaže da narod izađe na referendum, kao u drugim zemljama i izjasni se.
NATO ima prilike da nas ubijedi da je to dobar savez za Srbe.Neka NATO otvori nekoliko fabrika namjenske industrije, zaposli Srbe i oni će, možda, promijeniti mišljenje, rekao je Dodik u intervjuu za NIN.
On je, međutim, upitao kako može da se objasni da su u Republici Srpskoj, pod pritiskom međunarodnih faktora, ukinute sve fabrika namjenske industrije, dok ih u drugom dijelu Bosne i Hercegovine, u Federaciji, ima šest.
NATO nije ovdje bez šanse, samo ja nisam spreman da blanko dam svoju podršku. Ako narod kaže da treba potpisati pristupanje tom savezu, ja ću potpisati, rekao je Dodik.
Predsjednik RS, takođe, je naveo da je Bosna i Hercegovina neodrživa po principu da njom "upravljaju stranci trećerazrednog kvaliteta".
Ako nećete da vodite dijalog s nama, niti da uskladite BiH sa Dejtonom, 2017. godine naš predlog će biti referendum o statusu RS, naveo je Dodik.
Na optužbe visokog prestavnika da je imovinu stekao kriminalom Dodik je upitao da li je normalno da diplomata bilo koje države iznosi klevete na račun političara države koja mu je poželjela dobrodošlicu i to u toku predizborne kampanje, u kojoj se Hil nametnuo kao lider opozicije u Republici Srpskoj, sa ciljem da ga sruši.
Komentarišući stav Forin ofisa da bi za mogući raspad Bosne krivci bili islamski radikalizam i prevelik uticaj Rusije, Dodik je rekao da je to paranoja koju zapad širi o Rusiji. Rusija ovde nema nikakvih političkih ambicija. I u razgovorima u četiri oka, najvažniji ljudi Rusije reći će vam da poštuju teritorijalni integritet BiH i Dejtonski sporazum, kazao je Dodik.
S druge strane, dodao je, u BiH je već bilo nekoliko terorističkih napada, a mete su bile tržni centri, policijske stanice, čak i ambasada SAD u Sarajevu.
Odgovarajući na pitanje da li se plaši da bi Bosna i RS mogle, poput Ukrajine, biti teritorija na kojoj će SAD i Rusija odmjeravati snage, Dodik je rekao da do oružanog sukoba može doći samo ako bude želio NATO