BIH

SLUČAJ BOSNALIJEK Uhapšeni Hasan Šepo, vlasnik "Brštanice", i Samir Telibečirević

Akcija Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu

Autor:Am. K./ A. Vr.

28.5.2015

08:50 Po nalogu Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, pored osumnjičenih Šefika Handžića, Amara Arslanagića, Aide Selvić, Izeta Arslanagić i Jasmina Šepe, uhapšeni i osumnjičeni Samir Telibečirević i  Hasan Šepo.

U toku današnjeg dana svi osumnjičeni koji su uhapšeni biće ispitani od strane tužilaca Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, u prisustvu njihovih branitelja.

Nakon toga Kantonalno tužilaštvo Sarajevo će odlučiti o daljim mjerama, navode iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

21:30 Kako "Avazov" portal saznaje u akciji "BUYER" je uhapšen Hasan Šepo, vlasnik Brštanice. Šepo se navodno vraćao iz inostranstva i uhapšen je odmah nakon povratka u BiH.

17.08 Kako saznaje "Avazov" portal Tužilaštvo KS, u okviru akcije "BUYER“ je izdalo nalog za hapšenje i Edina Arslanagića, oca uhapšenog Amara Arslanagića. No, prema nezvaničnim informacijama stariji Arslanagić nije trenutno u BiH.

Kako smo već pisali Edin Arslanagić je bio dugogodišnji generalni direktor "Bosnalijeka", a njegov sin Amar Arslanagić, je također bivši direktor u "Bosnalijeku“.

Podsjećamo, u akciji su uhapšeni Šefik Handžić, Amar Arslanagić, Aida Selvić, Izet Arslanagić i Jasmin Šepo.

edin-arslanagic

Edin Arslanagić: Nije trenutno u BiH

Uhapšeni se sumnjiče da su kao organizovana grupa u periodu od 2002. do 2012.godine počinili više krivičnih djela, i to: krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, sklapanje štetnih ugovora, krivotvorenje službene isprave, porezne utaje i dr., a kao uposlenici firme "Bosnalijek" dd Sarajevo, "Brštanica" doo Sarajevo i "Carpe Diem“ Sarajevo i na ovaj način oštetili Bosnalijek dd Sarajevo, budžet Federacije i budžet Kantona Sarajevo za milionske iznose u novcu.

Pogledajte izvođenje Amara Arslaganića nakon pretresa njegove kuće na Koševskom Brdu.

 
(VIDEO: Evelin Trako)

17.07 U akciji „BUYER“ policijski službenici SIPA-e su uhapsilipet osoba zbog organiziranog kriminala i  pretresli pokretnu i nepokretnu imovinu na devet lokacija, saopćeno je iz SIPA-e.

- Akciji je prethodila višemjesečna složena kriminalistička istraga u okviru koje su dokumentirane nezakonite aktivnosti osumnjičenih osoba u firmi „Bosnalijek“. Prilikom pretresa pronađena je dokumentacija i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokazi u daljem postupku. Osobe lišene slobode bit će privedene u službene prostorije SIPA-e u Istočnom Sarajevu, gdje će se nad njima izvršiti kriminalistička obrada, nakon čega će biti predate Tužilaštvu Kantona Sarajevo na dalje postupanje, saopćeno je iz SIPA-e.

arslanagic-pretres

Foto: S. Saletović (Pretres u naselju Koševsko Brdo)

Podsjećamo, u akciji su uhapšeni Šefik Handžić, Amar Arslanagić, Aida Selvić, Izet Arslanagić i Jasmin Šepo.

15.15 U sklopu akcije "BUYER" trenutno se pretresa i kuća u ulici Antuna Hangija u naselju Koševsko Brdo. Stanari ove ulice su šokirani dolaskom policije. 

14: 51 Po nalogu Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, dana 27.05.2015.godine, a u saradnji sa SIPA-om, MUP-om KS i Poreznom Upravom Federacije, slobode su lišeni osumnjičeni: Šefik Handžić, Amar Arslanagić, Aida Selvić, Izet Arslanagić i Jasmin Šepo, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva.

- Tužilaštvo Kantona Sarajevo i SIPA preduzimaju mjere na pronalasku i drugih osumnjičenih. Uhapšeni se sumnjiče da su kao organizovana grupa u periodu od 2002. do 2012.godine počinili više krivičnih djela, i to: krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlasti, sklapanje štetnih ugovora, krivotvorenje službene isprave, porezne utaje i dr., a kao uposlenici firme "Bosnalijek" dd Sarajevo, "Brštanica" doo Sarajevo i "Carpe Diem“ Sarajevo i na ovaj način oštetili Bosnalijek dd Sarajevo, budžet Federacije i budžet Kantona Sarajevo za milionske iznose u novcu.

amar-arslanagic

Arslanagić: Uhapšen u akciji SIPA-e

Osumnjičeni koji su lišeni slobode će biti predati Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo koje će ispitati osumnjičene i odlučiti o daljim mjerama - navodi se u saopćenju.

13: 54 Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), po nalogu Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, trenutno izvode akciju kodnog naziva "BUYER" u kojoj je uhapšen Amar Arslanagić, bivši direktor u "Bosnalijeku“ i još nekoliko osoba zbog sumnje da su počinili krivična djela privredni kriminal i korupcija, saznaje "Avazov" portal.

- Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), uz pružanje pomoći pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo i drugih partnerskih agencija danas (27.5.2015. godine), u okviru akcije kodnog naziva "BUYER",  vrše pretrese više lokacija na području Sarajeva. Akciji "BUYER" prethodila je višemjesečna složena kriminalistička istraga u okviru koje su zadokumentovane nezakonite aktivnosti u firmi Bosnalijek Sarajevo. Za osumnjičene obuhvaćene istragom postoji osnov sumnje da su počinili krivično djelo "Organizovani kriminal", a u vezi sa krivičnim djelima "Zloupotreba položaja ili ovlaštenja", "Poreska utaja", "Krivotvorenje službene isprave", kao i krivičnim djelom "Sklapanje štetnog ugovora"- saopćeno je iz SIPA-e.

sefik

Handžić: Među uhapšenima u akciji "Bayer"

Podsjetimo, Kantonalni sud u Sarajevu nedavno je osudio  Amara Arslanagića na godinu zatvora zbog zloupotreba i pronevjera u službi.

U presudi, koja je donesena 22. januara, Arslanagić se tereti za pronevjeru 71.492,43 KM od 2005. do 2009. godine! Sud ga je proglasio krivim da je radi pribavljanja protupravne imovinske koristi prisvojio novac koji mu je povjeren na radu.

Arslanagić je novcem kompanije plaćao letove u Pariz, Kuvajt, Frankfurt, Istanbul, Dubai... Mediji su ranije objavljivali i bankovne izvode s poslovnih kartica koje je koristio Amar Arslanagić, a kojima su plaćani mondenski hoteli i skupa putovanja. Sutkinja Jasmina Begić naredila je da u roku od 30 dana Arslanagić mora "Bosnalijeku" vratiti novac i platiti sudske troškove.

Amar Arslanagić je sin bivšeg dugogodišnjeg generalnog direktora "Bosnalijeka", Edina Arslanagića.