NOGOMET

Zašto Izraelu prijeti izbacivanje ili suspenzija iz FIFA-e

U petak odluka - moguć i izostanak susreta sa BiH

A.U.

27.5.2015

Predsjednik Fudbalskog saveza Palestine Jibril Rajoub lobira na izbacivanje ili suspenziju Izraela iz članstva FIFA-e, čime bi reprezentacija i klubovi iz te zemlje bili diskvalifikovani iz svih međunarodnih takmičenja

O ovom pitanju FIFA će glasati u petak, a za sada nema većih naznaka kako bi glasanje moglo proći, no, razloga za suspenziju ima mnogo, piše 972.mag.

FIFA je izuzetno oštra prema diskriminaciji na bilo kojoj osnovi, a u Izraelu ta praksa nije nikakav problem. Naime, izraelske vlasti redovno zabranjivaju sportistima iz Gaze da učestvuju na takmičenjima na Zapadnoj obali, a jedan od najjasnijih primjera je zabranjivanje učestvovanja na Bethlehemskom maratonu.

Rasizam i kršenje ljudskih prava

Kada se priča o diskriminaciji Palestinaca u Izraelu, mora se spomenuti i slučaj Beitar Jerusalema, kluba koji se bori za izlazak u Evropu.

U Beitaru ne igra nijedan etnički Arap, a vjerovatno neće još zadugo iz jednostavnog razloga – klub ne želi dovesti Arape samo zato što su Arapi.

Ni njihovi navijači nisu izuzetak, pa često na tribinama iskazuju rasizam, a Fudbalski savez Izraela nedavno je i kaznio klub zbog divljanja pristalica.

Ni izraelski, većinom desničarski, mediji ne pomažu u ovoj situaciji. Jedan od primjera je medijska hajka na Ahmada Abada, igrača Ironi Kiryat Shmona na susretu protiv Beitara, koji je zabio gol i pokazao srednji prst navijačima protivničkog kluba, nakon čega je uslijedila salva uvreda.

beiter-championship-april-2008

Navijači Beitar Jerusalema: Često demonstriraju rasizam i mržnju

Mediji su žestoko napali Abada, opravdavajući uvrede kao reakciju na gestu igrača, u potpunosti ignorišući činjenicu da je iste uvrede Abad trpio tokom cijelog susreta.

Izraelci uzvraćaju optužbama da se radi o političkom, a ne sportskom procesu, što je protivno pravilima FIFA-e, a čini se da bi im upravo to i mogla biti slamka spasa.

Također, na Azijskom prvenstvu u fudbalu na pijesku u Kataru, održanom prošlog marta, među mnogim zastavama jedno mjesto bilo je prazno – ono gdje je trebala biti zastava Palestine.

Iako se kvalifikovala na Prvenstvo, Palestina se povukla jer nije mogla nastupiti u punom sastavu. Naime, igrači iz Gaze nisu mogli napustiti taj grad jer su sve granice zatvorene, zbog čega se i ta reprezentacija povukla.

Iz istih razloga u Palestini postoje dvije fudbalske lige - u Gazi i na Zapadnoj obali. 

Blatter indirektno kazao da podržava Izrael

Tokom nedavne posjete Izraelu i Palestini predsjednik FIFA-e Sepp Blatter pokušao je uvjeriti Palestince da odbace optužbe, te predložio kompromis – odigravanje „meča mira“ između te dvije zemlje na neutralnoj lokaciji, najvjerovatnije Švicarskoj. Ipak, takav meč bi, vjerovatno, bio sve osim prijateljskog, barem kada su u pitanju tribine.

sepp-blatter-netanyahu-007

Blatter sa premijerom Izraela Benjaminom Netanyahuom (Foto: Getty Images)

Blatter, koji je indirektno dao do znanja da u ovom slučaju podržava Izrael, kazao je tamošnjoj štampi da nema ovlasti kako bi ovo pitanje uklonio sa dnevnog reda, te da se radi o „veoma neobičnoj i ozbiljnoj stvari“.

cac3989e-c89e-4e7f-b852-0e0e3a5e26ee-16x9-600x338

Predsjednik Fudbalskog saveza Palestine Jibril Al Rajoub sa Blatterom (Foto: FIFA)

Jedina reprezentacija koja je izbačena iz FIFA-e bila je Južna Afrika tokom aparthejda zbog diskriminacije nad crncima, dok je određeni broj bio suspendovan. Najnoviji primjer je Nigerija koja je suspendovana prošle godine kada je vlada smijenila lidere fudbalskog saveza. FIFA je odmah odgovorila suspenzijom, da bi za nekoliko dana zvaničnici bili vraćeni na svoje pozicije. Ovakva brza reakcija vlade uslijedila je zbog Svjetskog prvenstva u Brazilu na kojem je Nigerija igrala sa našom reprezentacijom u Grupi F. 

Iako je u Aziji, Izrael je član UEFA-e

Iako su granične zemlje, Izrael je i član UEFA-e, dok je Palestina članica Azijske fudbalske konfederacije (AFC). Izraelci su u UEFA-u primljeni zbog neprijateljstava, te političkih i drugih razlika sa susjedima, ali i činjenice da bi veliki broj utakmica sa arapskim zemljama bio okarakterisan kao susreti visokog rizika.