CRNA HRONIKA

ADEMIR PEZO Žao mi zbog svega što se dogodilo

Optuženi za ubistvo Vedada Bajrice tvrdi

A. KAPO

28.5.2015

Redakciji "Dnevnog avaza" obratio se Ademir Pezo (27) iz Sarajeva, koji je optužen da je 5. novembra prošle godine u sarajevskom naselju Vratnik hicima iz pištolja usmrtio Vedada Bajricu (37). Pezo, koji se trenutno brani sa slobode, kaže da ranije nije želio davati izjave za medije iz poštovanja prema porodici ubijenog Bajrice.

Okrenut leđima

- Razumijem porodicu oštećenoga i žao mi je zbog svega što se dogodilo - kaže Pezo na početku razgovora za ''Dnevni avaz''.

Pezo je ponudio svoje viđenje događaja i kazao da ne razumije zašto Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu u podignutoj optužnici navodi da je Bajrica ispalio ''najmanje jedan metak''.

- Vještak Tužilaštva utvrdio je da je Bajrica iz Berette ispalio pet metaka. Dva hica mi je ispalio u trenutku dok sam bio okrenut leđima. Jedan hitac me pogodio u stražnjicu. Budući da nisam čuo repetiranje oružja, možete i sami zaključiti da je Bajrica već imao spremno oružje za djelovanje. Za sve navedeno imam dokumentaciju - tvrdi Pezo.

faksimil-pezo

Faksimil nalaza vještaka Tužilaštva

Na naše pitanje koji je motiv za obračun, Pezo nam nije ponudio najbolje objašnjenje.

- Ni dan-danas ne znam razlog zašto je rahmetli Bajrica pucao u mene. Nadam se da će tokom suđenja istina izaći na vidjelo i da će javnost promijeniti mišljenje o ovom događaju. Mnogo prašine se diglo nakon mog puštanja na slobodu. Kada svi na suđenju budu saznali pravu istinu, bit će im jasno zašto se branim sa slobode. Treba reći da sam na slobodi bez ikakvih mjera zabrane. Ja sam uvijek dostupan organima gonjenja. Nakon što sam pušten da se branim sa slobode, stalno sam u kući u krugu porodice - kazao je Pezo.

Otac dvoje djece

Pezo je na kraju istakao da je porodičan čovjek, oženjen i otac dvoje maloljetne djece te da je šehidsko dijete.

- Nisam ubica, kako sam predstavljen u medijima. Ponavljam, žao mi je porodice oštećenoga, jer znam da su iza njega ostali dvoje maloljetne djece, supruga, brat i roditelji. Međutim, nisam imao izbora. Bilo je ili on ili ja! Riječ je o nužnoj odbrani, što će se, ako Bog da, i dokazati tokom suđenja - zaključio je Pezo.

Inače, ročište na kojem će Kantonalni sud u Sarajevu odlučivati o novom prijedlogu Tužilaštva za određivanje pritvora Pezi zakazano je za sutra u 11 sati.

Avdo Bajrica: Ne vjerujem u Pezino kajanje

Kontaktirali smo i Avdu Bajricu, oca nastradalog Vedada Bajrice. Na naše pitanje da prokomentira izjavu, odnosno kajanje Ademira Peze, on je rekao:

bajrica

Bajrica: To su njegove igre

- To su sve njegove igre. Ne vjerujem da se iskreno kaje. Kako sada može tvrditi da se kaje kada je supruzi Vedada, kada je bila u bolnicu nakon njegovog ranjavanja, kazao da će ga ponovo upucati ako preživi? Još je pljuvao. To može samo monstrum. Sve to vam može potvrditi i Vedadova supruga i ne želim više ništa komentirati - poručio je Avdo Bajrica.