REGION

Dvojica osuđenih, petorica oslobođenih iz Dreničke grupe

Ukupno 18 godina zatvora zbog ratnih zločina

Fena

27.5.2015

​Sudsko veće EULEX-a Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici osudilo je danas dvojicu članova tzv. "Dreničke grupe" na ukupno 18 godina zatvora za ratne zločine nad civilnim stanovništvom u logoru OVK 1998. godine, dok su ostala petorica optuženih oslobođena optužbi. 

Čitajući presudu, predsjednik Sudskog vijeća Osnovnog suda u Mitrovici Dariusz Skejalicki rekao je da je Ljuštaku osuđen na ukupno 12 godina zatvora jer je postupajući na brutalan način namjerno oduzeo život neidentificiranom Albancu starom oko 40 godina, javlja Tanjug.

On je objasnio da je Ljuštaku ispalio tri metka iz pištolja u glavu vezanoj žrtvi koju su čuvali neidentificirani vojnici Oslobodilačke vojske Kosova u selu Galici, rujna 1998. godine. Ljuštaku je gradonačelnik Srbice i visoki funkcioner Demokratske partije Kosova, a 1998. bio je zapovjednik OVK za Drenicu. 

Selimi je osuđen na ukupno šest godina zatvora jer je tijekom sukoba na Kosovu u nekoliko navrata 1998. godine kao član OVK činio nasilje i nečovječno postupao protiv albanskih civila u pritvornim objektima OVK u Likovcu općini Srbica. 

Selimi je bivši kosovski veleposlanik u Albaniji i bivši zapovjednik Kosovskih sigurnosnih snaga, koji je tijekom sukoba na Kosovu bio zapovjednik glavnog stožera OVK, poznat pod nadimkom "Sultan". 

Sudac EULEX-a je objasnio da je prijeteći smrću Selimi udarao te osobe i govorio im da su srbijanski špijuni. 

Sabit Geci, Sahit Jasari, Avni Zabelj, Jahir Demaku i Ismet Hadža su oslobođeni optužbi za ratne zločine u proljeće 1998. i u prvim mjesecima 1999. godine, kao i optužbi za ubojstvo srbijanskih policajca Ivana Bulatovića. 

Pripadnici "Dreničke grupe" bili su više od dvije godine u pritvoru. Oni su optuženi za ratne zločine, uključujući torturu, zlostavljanje i ubojstva za koja se pretpostavlja da su izvršena u logoru takozvane OVK u Likovcu, u oblasti Drenice, tijekom 1998. godine. 

Dvojici osuđenih odmah je određeno zadržavanje, a u kaznu će im biti uračunato i vrijeme provedeno u pritvoru.