BIH

Sindikatu solidarnosti na današnjim protestima ispred Suda i Tužilaštva priključila se i firma „Unioinvest-Hirogradnja“ Tuzla

Obespravljeni radnici

Autor:M. Ahmedić

27.5.2015

Obespravljenim radnicima propalih firmi sa područja Tuzlanskog kantona, članovima Sindikata solidarnosti, na današnjim održanim protestima ispred Suda i Tužilaštva priključila se i firma „Unioinvest-Hirogradnja“ Tuzla, čije se sjedište nalazi uz samu zgradu pravosudnih institucija.

Radnici svake srijede u sedmici ukazuju na brojne nepravilnosti i na one koji su krivi za, kako kažu, nedjela izvršena u brojnim firmama, kao i na nerad sudova i tužilaštava zbog neprocesuiranja predmeta vezanih za privredni kriminal.

- Drago Jurić je čovjek koji je uništio Unioinvest, Guming, Livnicu, Pekaru „Ljubače“, „Kvin“. Uništio je pola Tuzle i nestao, postoje dokazi, a ove institucije ga još uvijek ne osuđuju. Unioinvest je uništio skupa sa našim direktorom Ešefom Omerovićem. Od 2008. godine ne radimo i nemamo uvezan radni staž od 18 godina. Robovi smo kriminalaca i ove vlasti. Jedino nam je pomogao Sindikat solidarnosti da imamo materijalno zbrinjavanje i zdravstveno osiguranje - kazao je Muharem Mehinović, predsjednik Sindikata radnika „Unioinvest“ Tuzla.

Obepravljeni radnici su poručili nadležnima u Sudu i Tužilaštvu da neće odustati od izlaska na proteste sve dok ne počnu kažnjavati ljude poput Drage Jurića, Ešefa Omerovića i drugih.