VIJESTI

ZEMLJE SA NAJVEĆIM RIZIKOM OD TERORIZMA Pogledajte gdje se nalazi BiH na ovoj karti!

Novi izvještaj AON-a

(Dž. Č.)

27.5.2015

Zapadne zemlje, uključujući Francusku, Njemačku i Australiju, su pod puno većom prijetnjom ekstremnih islamista nego godinu dana prije, upozorio je novi izvještaj jedne od vodećih svjetskih menadžment kompanija koje se bave procjenom sigurnosti u svijetu.

2

Foto: AON (Stepen rizika od terorističkih napada prikazan na karti)

Devet zemalja (uključujući Belgiju, Kanadu, Nizozemsku, Estoniju, Irsku i Norvešku) su također pod povećanom rizikom od terorističkih napada, posebno zbog rastućeg utjecaja Islamske države kao i al-Qa'ide. Za Estoniju prijetnja ne dolazi s Bliskog istoka, već izvještaj kaže kako je uzrok povećanog rizika ruska agresija.

Naime, uz veliku prijetnju islamskih terorista, kompanija AON Risk Solutions, izvijestila je kako više nije nezamislivo da postoji više oružanih sukoba koji se odvijaju na granici Rusije.

Od devet spomenutih država, tri su nedavno bile žrtvom terorista u napadima koji su šokirali svijet i ostavili za sobom desetine mrtvih.

U posljednjem izvještaju napominje se kako je rizik od terorizma globalno smanjen, ali da se situacija znatno pogoršava u manjem broju država.

1

Foto: AON (Stepen rizika od terorističkih napada prikazan na karti)

Smanjen rizik od terorizma i političkog nasilja u odnosu na prošlu godinu zabilježen je u Albaniji, Hrvatskoj i Češkoj. I u Tunisu je nivo prijetnje smanjen, što je dobra vijest nakon što je u terorističkom napadu na muzej Bardo poginuo 21 turist, prenosi Jutarnji.

Bosna i Hercegovina, Srbija i Kosovo zadržale su 3. stepen opasnosti od terorističkih napada kao i prošle godine, a Slovenija i Crnu Goru imaju 2. stepen.