BIH

Jajčanin pričinio štetu "Sberbanci" od skoro četiri miliona maraka

Bivši bankar osumnjičen za zloupotrebu položaja

Es. D. – M. Ke.

28.5.2015

Bivši službenik "Sberbanke" Ozren Jajčanin (32) iz Banje Luke osumnjičen je da je zloupotrebom službenog položaja i falsificiranjem isprava pričinio materijalnu štetu ovoj banci od skoro četiri miliona KM. Protiv njega je podnesen izvještaj Okružnom tužilaštvu u Banjoj Luci, saopćeno je jučer iz CJB Banja Luka.

Naime, on je kao savjetnik za velika preduzeća prekoračio granice ovlaštenja te u periodu avgust-septembar 2014. godine sačinio lažnu dokumentaciju na osnovu koje je obrisana hipoteka nad nekretninom jednog preduzeća u vrijednosti od 3.904.430 KM.

- Jajčanin se sumnjiči se da je prekoračio granice svojih ovlaštenja i u suprotnosti s procedurama banke neovlašteno sačinio dokumentaciju u koju je unio neistinite podatke, samostalno se potpisao u ime drugih odgovornih osoba banke i ovjerio je službenim pečatom. Zatim je sačinjenu dokumentaciju dao klijentu, koji je na osnovu nje dobio rješenje republičkog organa kojom se briše hipoteka nad nekretninom klijenta i time onemogućio "Sberbanci" korištenje založnog prava nad nekretninom - navodi se iz CJB Banja Luka.

Kako "Avaz" nezvanično saznaje, radi se o kompaniji "Elnos" iz Banje Luke. Pokušali smo jučer dobiti komentar iz ove kompanije, ali nam je službenica rekla da ništa ne zna, a da "odgovorne osobe za davanje takvih informacija nisu tu".

Iz banjalučke "Sberbanke“ jučer nam je potvrđena informacija o pronevjeri te da je Jajčanin, nakon toga, dobio otkaz. Međutim, u ovoj banci demantiraju da su oštećeni.

- Redovnom internom kontrolom otkriveni su određeni propusti jednog od naših radnika koji su upućivali na moguću potencijalnu pronevjeru. Na bazi izraženih sumnji, a u skladu sa zakonskim propisima, obaviještene su nadležne institucije RS, koje su provele zakonom predviđene radnje i potvrdile naše sumnje. Banka nema nikakvih finansijskih gubitaka zbog ovog slučaja. Želimo  zahvaliti nadležnim organima na dobroj saradnji, kao i svim zaposlenima koji su bili uključeni u otkrivanje slučaja – navedeno nam je u odgovoru iz "Sberbanke“.