BIH

Kemal Čaušević zvao me da se "popucamo" na Kozijoj ćupriji

Amir Dugalija o bivšem direktoru UIOBiH

B. TURKOVIĆ

28.5.2015

S tvrdnjama da mu je telefonom prijetio Kemal Čaučević, bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, našoj redakciji obratio se Amir Dugalija iz Sarajeva.  Kako je objasnio, on je nekoliko mjeseci bio zakupac jednog od brojnih Čauševićevih poslovnih prostora u Staklenom gradu u Sarajevu te je kiriju plaćao unaprijed.

No, tvrdi da je Čaušević izbjegavao da potpišu ugovor, zbog čega nije mogao prijaviti fast-fud restoran.   

Brojni problemi

U međuvremenu su, kako kaže, nastali i problemi s napajanjem električnom energijom te je početkom ovog mjeseca odlučio napustiti poslovni prostor.

- Čaušević me nazvao nedavno, pitao me jesam li izašao iz radnje i rekao mi je da donesem ključ. Odgovorio sam da u tom trenutku ne mogu donijeti ključ, da to eventualno mogu učiniti sutra ili negdje ostaviti. Ali, onda je počeo psovati majku, djecu, prijetiti kako će nekome izvaliti nogu iz kuka, kao nekome prije. Rekao mi je: "Hajde da se nađemo, hajde na Koziju ćupriju da se popucamo da to riješimo." Otišao sam u MUP u Stari Grad i to prijavio. Ja sam dobio poziv u 17.44 sata, o tome ima zapis, da bi on došao u 17.55 da prijavi mene, jer nisam vratio ključ. To je bilo toliko prefrigano, ali ja sam došao odmah iza njega, pokazao telefon, broj, trajanje poziva... - kaže nam Dugalija.

amir-dugalija-maj15nb5

Dugalija: Čaušević je prefrigan (Foto: B. Nizić)

Vraćanje ključa

Upitan za komentar na ove navode, Kemal Čaušević u izjavi za naš list kazao je da Dugalija iznosi neistine te da psovke, prijetnje i poziv na pucanje „nisu njegov stil“. Objašnjavajući poslovni odnos s Dugalijom, kaže da su napravili predugovor o zakupu, ali da mu dva mjeseca nije donio rješenje o registraciji firme, nakon čega je napustio objekt.

- Rekao sam: "Dobro, platite struju, kiriju, i ako niste platili, halalim, vratite mi ključ.“ On mi je onda rekao: "Je*** ti sve, niti ću ti ključ vratiti, niti ću ti bilo šta platiti.“ Ja sam onda otišao u stanicu policije i prijavio ga – kazao nam je Čaušević.

Čaušević je kupio nekretnine vrijedne 1.080.000 KM za nepunih sedam godina. Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva pronašli su da je od 2006. do kraja 2012. kupio pet stanova, četiri poslovna prostora i više od 20.000 kvadratnih metara zemljišta. Nekretnine se nalaze u najužem centru Sarajeva i na drugim atraktivnim lokacijama u gradu.

Čaušević je lani uhapšen u akciji kodnog naziva "Pandora" po optužbama za višemilionski kriminal. U međuvremenu je postao svjedok pokajnik, a optužnica u ovom slučaju nije podignuta