BIH

Badić usmrćen kamenjem, ubice i danas na slobodi

Cazinjanin ubijen prije 14 godina u Banjoj Luci

Autor:M. DEDIĆ

27.5.2015

Na jučerašnji dan prije 14 godina, nakon 19 dana provedenih u komi, umro je tada 61-godišnji Murat Badić iz Gnjilavca kod Cazina, kojeg su ubice divljački kamenovale u Banjoj Luci 7. maja 2001. prilikom pokušaja postavljanja kamena temeljca džamije Ferhadije.

Došao iz Austrije

Kamenjem su tada zasuti i brojni drugi građani, visoke domaće i strane ličnosti, a na tvrđavi Kastel zapaljeni su bošnjački autobusi. Nesretni Badić, koji je u Banju Luku došao iz Austrije, gdje je radio, želju da prisustvuje činu "oživljavanja" džamije - svjetskog dragulja, platio je vlastitim životom.

Ni 14 godina nakon tog zločina - ubistva nedužnog građanina pred kamerama, ubice nisu otkrivene.

- Šta da mi sada kažemo, nakon 14 godina!? Nema efekta, samo se porodica uzbihuzuri -kazao nam je Mujo Badić, sin rahmetli Murata.

Kao i proteklih godina, potpuno razočarani, Badići su odbili fotografiranje i posjetu reportera uz objašnjenje da je za sve kriva bošnjačka politika koja "nema jake personalitete".

badic-mezar

Badićev mezar u Cazinu: Kamenovan pred kamerama

Ništa nisu uradili

- Ovi naši s političke scene nisu ništa uradili za Murata Badića! Je li iko šta pokrenuo u bh. parlamentima, pravi li neko pritisak na RS zbog Murata!? Nije, jer je moj otac bio "mali igrač". Molili smo ga da ne ide Banju Luku, a on kaže: "Ma jok, neće smjeti." I šta bi - ostade nam doživotna rana - kaže ogorčeni Mujo Badić.

Obilježen život  

Muratova majka, 74-godišnja Selima, kaže da joj je Banja Luka, koju je nekad voljela i u školi daleke 1955. učila da je glavni grad Krajine, zauvijek svirepo obilježila život.

- Moj je Murat, dok je radio u Cazinu, od svoje plate odvajao za samodoprinos za Banju Luku srušenu u zemljotresu 1963. godine. A Banja Luka mu dade smrt - zaključila je gorko starica.