KULTURA

Izložba portreta nogometnih reprezentativaca BiH u Sarajevu

Sredstva od prodaje slika bit će donirana za izgradnju roditeljske kuće

Fena

27.5.2015

Izložba slika akademskog slikara Samira Hažbića iz Jajca, kojom donosi portrete nogometnih reprezentativaca BiH, otvorena je danas u Galeriji "Slikar" u Sarajevu.
 
Riječ je o humanitarnom projektu, jer će sredstva od prodatih slika biti donirana za izgradnju roditeljske kuće u Sarajevu, namijenjene roditeljima čija su djeca oboljela od karcinoma.
 
Hažbić je izložio 52 portreta ulja na platnu sadašnjih i bivših reprezentativaca BiH, kao i legendi bh. nogometa. Sergej Barbarez, Edin Džeko, Zvjezdan Misimović, Safet Sušić, Mehmed Baždarević, Ivica Osim i Faruk Hadžibegić, samo su neki od sportista obuhvaćenih portretiranjem. 
 
Poznati umjetnik i vlasnik galerije "Slikar" Adin Hebib istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da su pripreme za izložbu trajale dugo, te da svaki nogometaš čiji je portret ovjekovčen na radovima predstavlja jedan kamenčić u velikom uspjehu Nogomentne reprezentacije BiH.
 
On se nada da će nogometaši otkupom portreta pomoći u sakupljanju sredstava za izgradnju roditeljske kuće u Sarajevu. Početna cijena radova je 1.000 KM.
 
- Djeca su najvažnija stvar svake zemlje, a vidjeli smo da se sredstva za roditeljsku kuću ne mogu skupiti. Shvatili smo da su umjetnici i sportisti najbolji ambasadori BiH, te se nadamo da ćemo zajednički uspjeti sakupiti dovoljno sredstava za izgradnju te kuće - kazao je on.
 
Generalni sekretar Nogometnog saveza BiH Jasmin Baković smatra da je izložba organizirana zajedničkim snagama sportista i umjetnika veoma lijep primjer kako se društvena odgovornost može ostvariti na djelu. Uvjeren je da će nogometaši otkupom slika, kao i navijači, uspjeti pomoći u izgradnji roditeljske kuće.
 
Izložba će u Galeriji "Slikar" biti otvorena do 17. juna.