REGION

ŠEŠELJ NE IDE U HAG Do eventualnog hapšenja bit će u kućnom pritvoru?

Istekao rok za izručenje lidera radikala

(Mi. K.)

27.5.2015

Vojislav Šešelj bi do eventualnog izručenja Haškom tribunalu mogao da bude u kućnom pritvoru, a država će za to vrijeme pokušati da zbog teško narušenog zdravlja optuženika, odloži njegov put u Sheveningen, piše "Blic".

To je moguć redoslijed poteza poslije iznenadne odluke Žalbenog vijeća Tribunala da zahtjeva od srpske vlade hapšenje i izručenje lidera radikala (a, rok je istekao juče).

Država će se prema optuženiku odnositi kao da prvi put ide u Hag. To znači da je neophodno da se sasluša u prethodnom postupku, kao i da mu se, eventualno, izrekne mjera pritvora u Srbiji, dok se ne završi proces ekstradicije. Zbog bolesti i neophodne hemoterapije koju je počeo da prima, izvjesnije je da će mu biti određena mjera kućnog pritvora.

Istovremeno, Vlada će obavjestiti Tribunal o Šešeljevom teškom zdravstvenom stanju i zatražiće od njih zvanično obrazloženje - šta se to promijenilo pa je optuženik naprasno ozdravio otkako su ga pustili da čeka presudu sa slobode.

Ipak, Žalbeno vjeće Tribunala koje traži hapšenje i izručenje, u dopisu Ministarstvu pravde Srbije navodi da Šešeljevo zdravstveno stanje ne može da spriječi njegov povratak u ćeliju.

Očekuje se da u narednim danima pravni zastupnici vođe SRS podnesu žalbu na odluku o izručenju, kojom bi takođe moglo da se dodatno "kupi vrijeme".

Na pitanje šta će se dogoditi ukoliko se Šešelj u skorije vrijeme ne pojavi u Hagu, u informativnoj službi Tribunala je rečeno da "nemaju komentar":

- Još očekujemo odluku Žalbenog vijeća. Čim budemo imali nove informacije za javnost, odmah ćemo vam ih proslijediti.

Dok čeka da se ponovo odmrsi "haško klupko", Šešelj će se danas pojaviti u Višem sudu u Beogradu, na suđenju zamjeniku predsjednika SRS Nemanji Šaroviću, zbog paljenja zastave SAD u novembru 2012. godine.

Šešelj najavljuje pravnu borbu protiv izručenja, a ukoliko dođe do hapšenja ponavlja da će "morati da ga nose na aerodrom":

- Boravkom 12 godina u pritvoru, bez prvostepene presude, ugroženo je moje pravo na suđenje u razumnom roku. Da nisam bio u pritvoru, da sam se branio sa slobode, opet je prekršeno to moje pravo. Ne planiram da svoju bolest iznosim kao argument u svoju korist jer se nigdje ne osjećam tako dobro kao u sudnici.

Advokat Toma Fila smatra da bi država, dok je Šešelj u Srbiji, trebalo da izvrši diplomatski pritisak da se od izručenja odustane:

- Bilo bi dobro da šef diplomatije Dačić i premijer Vučić prilikom posjeta SAD pokušaju da izdejstvuju ostanak lidera radikala. Očekujem i da Šešelj uloži žalbu. Važno je da se kupi vrijeme dok država ne proba da promijeni odluku. Ne isključujem i mogućnost da mu se za to vrijeme odredi kućni pritvor – pojasnio je čuveni advokat.