GLOBUS

PUTIN Napredovanje ISIL-a izazvano je uplitanjem sa strane

Ruski predsjednik o terorizmu

Autor:(Mi. K.)

27.5.2015

Prethodno nije bilo terorizma u zemljama u kojima militanti Islamske države danas napreduju sve dok se nisu umješale spoljne snage koje Savjet bezbjednosti nije sankcionisao, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

- Znamo šta se dešava, na primjer, na Bliskom Istoku i u Severnoj Africi, s terorističkom organizacijom koja je prisvojila pravo da se naziva Islamskom državom - rekao je Putin tokom sastanka sa zvaničnicima bezbjednosnih struktura država BRIKS-a u Moskvi.

- Ali nije bilo terorizma u zemljama u kojima danas buja ISIL prije nego što je došlo do neprihvatljivog mješanja sa strane koje nije sankcionisao Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija - naglasio je Putin.

Predsjednik Rusije opisao je posljedice takvog mješanja kao ozbiljne zbog čega danas ISIL kontroliše veliku teritoriju u Siriji, Iraku, Libiji, Libanu, Afganistanu i Nigeriji.

- Korekcija svega što se dešavalo na međunarodnoj sceni prethodnih godina je od suštinskog značaja - rekao je Putin.

Prema ruskom predsjedniku, borba protiv terorizma, organizovanog i finansijskog kriminala su važna pitanja za zemlje BRIKS-a.

Zemlje BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika) su "pod rastućim prijetnjama zbog kršenja međunarodnog prava i kršenja suvereniteta različitih država“, ocijenio je Putin, piše portal "Pravda".