SARAJEVO

Prije početka treće, bit će nastavljena prekinuta sjednica Skupštine KS

Na dnevnom redu 15 tačaka

A. J.

27.5.2015

15:45 Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima jednoglasno je usvojen. Ovaj zakon bit će upućen u javnu raspravu u trajanju od 30 dana.

Zastupnici su usvojili i odluku o stavljanju Spomeničkog kompleksa "Tunel D-B" pod zaštitu.  

14:50 Nakon pauze, nastavljena je sjednica SKupštine KS. Zastupnici raspravljaju o nacrtu zakona o unutrašnjim poslovima, što je treća tačka dnevnog reda.

Ministar unutrašnjih poslova KS Predrag Kurteš kazao je da je riječ o važnom zakonu koji se harmonizira sa federalnim zakonom.

- U izradi nacrta učestvovali su svi subjekti i predlagali svoja rješenja. Aktivno su učestvovali i predstavnici OHR-a i Američke ambasade. Policijski komesar odgovarat će ministru i Vladi. Nezavisni odbor će provoditi kompletnu proceduru, ali će umjesto jednog birati najmanje dva kandidata – kazao je Kurteš.

13:40 Usvojena je druga tačka dnevnog reda sa 22 glasa za. Protiv usvajanja izmjena zakona po skraćenom postupku bilo je šest zastupnika, SBB-a i Naše stranke. 

Predsjedavajući Bukva zakazao je pauzu od sat vremena za ručak. Sjednica će biti nastavljena u 14.30 sati. 

13:30 U toku je rasprava o dopunama Zakona o istaknutim samostalnim umjetnicima. Zastupnici opozicije tražili su da se održi javna rasprava i da se o zakon ne usvaja po skraćenom postupku.

- Prijedlog zakona je licemjeran i ponižava umjetnike. Prema njemu, umjetnici svake godine moraju iznova dokazivati zaslužnost - kazala je zastupnica Ana Babić (SBB). 

11:50 Prezentiranjem izvještaja o zaduženju kod komercijalnih banaka iz prošle godine, u iznosu od 18 miliona KM, završena je druga sjednica Skupštine KS. Predsjedavajući Skupštine Sejo Bukva otvorio je treću radnu sjednicu. Prva tačka su zastupnička pitanja i inicijative.

 

Prekinuta druga radna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo nastavljena je danas. Nakon tri tačke dnevnog reda, koje su preostale, počet će treća radna sjednica, kazao je predsjedavajući Skupštine KS Sejo Bukva (DF).

Na dnevnom redu treće sjednice bit će 15 tačaka, a pred zastupnicima će se, između ostalog, naći Prijedlog zakona o dopunama Zakona o istaknutim samostalnim umjetnicima te nacrt zakona o unutrašnjim poslovima KS.

Zastupnici će raspravljati i o izvršenju budžeta za prošlu godinu, te o izvještaju o radu Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.