BIH

Zuhdija Rekić ostao bez zemljišta i novca

SPOROVI U namjeri da uvakufi parcelu za potrebe gradnje džamije

F. VOJIĆ

27.5.2015

Kada je prije šest godina Zuhdija Rekić (65) iz Tržačkih Raštela kupio zemljište s kućom od Šerifa Bešlagića (76) iz Slatine, da bi ga uvakufio i poklonio za potrebe gradnje džamije, ni slutio nije s kakvim će se problemima suočiti.

Katastarski vlasnik

Potrošio je, kaže, do sada oko 20.000 eura plaćajući prijepise, poreze i sudske troškove, a narušeno zdravlje i izgubljeno vrijeme niko mu ne može nadoknaditi.

- Kupio sam zemlju čiji je katastarski vlasnik bio Šerif Bešlagić, da bi me nakon određenog vremena tužila firma "Agrokomerc", koja tvrdi da je zakonski vlasnik zemljišta. Slučaj je završio na Općinskom, a zatim i Kantonalnom sudu, koji su presudili u njihovu korist. Smatram da sam oštećen jer sam potrošio silne pare, a na kraju nisam dobio ništa - priča ogorčeni Zuhdija.

Iz "Agrokomerca" tvrde da su zemlju kupili još 1982. godine od istog vlasnika, ali da je kupoprodajni ugovor izgorio u požaru 1996. godine, koji je izbio u poslovnom objektu "Poljoproizvoda" u Cazinu, te da nisu insistirali na zaključenju novog smatrajući neospornim i poznatim vlasništvo nad objektom i zemljištem, a u prilog tome su svjedočila petorica svjedoka.

zuhdija-rekic-pan

Rekić: Pravna država ne funkcionira

Iskoristili situaciju

- Tuženi je iskoristio situaciju što nije proveden kupoprodajni ugovor iz 1982. godine, pa je nekretninu otuđio iako je znao da je ranije prodao, a za nju mu je u cijelosti isplaćena kupoprodajna cijena - stoji u obrazloženju sudske presude.

Bešlagić tvrdi da je doveden u zabludu

Do Šerifa Bešlagića nismo uspjeli doći, no u njegovom pismenom iskazu koji je dao Sudu u Cazinu tvrdi da je ugovor sa Zuhdijom Rekićem zaključio u zabludi, jer su mu oni obećali da će se zemlja iskoristiti u svrhe izgradnje vjerskog objekta, uz uvjet da se o svemu dogovore s nadležnima kod tužioca.

- Notar ništa nije objasnio već samo pitao koliku će vrijednost naznačiti u ugovoru, a tome su bili prisutni Zuhdija Rekić i Sead Karjaković, njegova supruga, jer je to tražio notar, te njihov sin Dževad Bešlagić - navodi se u Bešlagićevom iskazu.