SARAJEVO

U redu za hljeb četnici ubili 26, a ranili 108 sugrađana

Danas se obilježavaju 23 godine od masakra u Ferhadiji

Autor:F. NUMANOVIĆ

27.5.2015

Povodom godišnjice masakra u ulici Ferhadija jutros su se na mjestu stradanja okupili preživjeli građani, članovi porodica poginulih, te predstavnici Kantona Sarajevo. Na današnji dan, tačno prije 23 godine, u ulici Ferhadija od broja 5 do 12, četnička granata ispaljena s okolnih brda ubila je 26 sugrađana, a 108 teže i lakše ranila.

Nedužni civili život su izgubili dok su čekali u redu za hljeb. Ni slutili nisu da će baš u tom trenutku bivšom ulicom Vase Miskina poteći rijeka krvi...

Mjesto masakra

Jučer smo posjetili mjesto masakra. Ostala je samo spomen-ploča s imenima ubijenih. Malo je danas u Ferhadiji onih koji su svjedoci ovog zločina. Zatekli smo samo stanara Emira Hadžimulića, koji se za „Avaz“ prisjetio detalja.

- Majsko jutro bilo je sunčano i ništa nije ukazivalo na veliki zločin. Pio sam kafu sa suprugom, djecom i njihovim prijateljima. Supruga je govorila da treba sići po hljeb, a red je bio tačno ispod naših prozora. Rekao sam joj da popijemo kafu, pa će nam neko od komšija kupiti, jer sam i ja ostalim stanarima donosio da ne bi izlazili ili da se ne bi hljeb rasprodao. Tog dana je hljeb poskupio i ljudi su se više zadržavali dok bi prodavači vratili kusur - ispričao nam je Hadžimulić.  

Kaže da je prekoputa pekare došao kamion sa sladoledima i posebno su djeca kupovala. U Ferhadiji je u tom trenutku bilo puno šetača. Odjednom je uslijedila strašna detonacija. Prvo je, kaže, jedan projektil udario u tendu prodavnice obuće „Planika“.

Vriska i haos

- Nekoliko sekundi nakon toga drugi je pao nasred Ferhadije, među ljude. Nastala je strašna vriska i haos. Na sve strane mrtvi, ranjeni, krv... Svi smo odmah sišli da pomognemo, supruga je iznijela čaršafe da bismo ranjene prenijeli u haustor, gdje smo im pružili prvu pomoć - prisjetio se Hadžimulić.

Na licu mjesta danas će članovi porodica ubijenih, građani i predstavnici vlasti obilježiti 23. godišnjicu ovog zločina. Ponovo će biti poslana poruka da se ovaj i drugi zločini ne smiju zaboraviti.  

Ubijeni sugrađani u Ferhadiji

Na današnji ubijeni su: Nedžad Abdija, Ismet Ašćerić, Ruždija Bektešević, Snježana Biloš, Predrag Bogdanović, Vladimir Bogunović, Vasva Čengić, Gordana Ćeklić, Mirsad Fazlagić, Emina Karamustafić, Mediha Omerović, Bahrija Pilav, Mila Ruždić, Mile Ružić, Abdulah Sarajlić, Sulejman Sarajlić, Hatidža Salić, Galib Sinotić, Sreten Stamenović, Srećko Šiklić, Božica Trajeri-Pataki, Vlatko Tanacković, Srećko Tanasković, Tamara Vejzagić-Kostić, Jusuf Vladović i Izudin Zukić.