BIH

Dio duga Uprave za indirektno oporezivanje naplaćen prodajom akcija

Ukupna količina prometovanih akcija iznosi 91.688

Fena

27.5.2015

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH je  prvi put od svog osnivanja u postupku prinudne naplate prodala hartije od vrijednost koje su bile u vlasništvu jednog poreskog dužnika.

Kompanija “R&S Company” d.o.o. iz Prnjavora ima ukupan dug po osnovu indirektnih poreza 1,7 miliona KM. U postupku prinudne naplate UIO je, između ostalog, upisao založno pravo kod Centralnog registra hartija od vrijednosti.

Radi se o akcijama emitenta Banjalučka pivara a.d. Banja Luka, koje su bile u vlasništvu preduzeća “R&S Company” d.o.o. iz Prnjavora, saopćeno je danas iz UIOBiH.

Transakcija se desila posredstvom ovlaštenog berzanskog posrednika „Monet broker“ iz Banje Luke, s kojim UIO ima potpisan Ugovor o berzanskom posredovanju.

Ukupna količina akcija koja je prometovana iznosi 91.688.

Prodaja je izvršena u okviru redovnog berzanskog trgovanja po posljednjoj tržišnoj cijeni koja je ostvarena na Banjalučkoj berzi hartija od vrijednosti i koja iznosi 1,16 KM.

Ukupna vrijednost ostvarena po osnovu ove transakcije iznosi 106.358,08 KM.

Nakon prve naplate dugaovanja po osnovu indirektnih poreza prodajom hartija od vrijednosti Uprava za indirektno oporezivanje će ovu metodu prinudne naplate nastaviti koristiti i u budućnosti i na Banjalučkoj i na Sarajevskoj berzi.

Od početka primjene Zakona o PDV-u u BiH, od 1. januara 2006. godine pa zaključno sa aprilom 2015. , dug po osnovu prijavljenog a neuplaćenog PDV-a iznosio je 887 miliona KM.

Uz to je naknadni teret prinude iznosio 80 miliona KM.

Od ukupnog iznosa dugovanja i naknadnog tereta prinude do danas je naplaćeno 645 milion KM, tako da trenutna dugovanja iznose 322 miliona KM i to duguje 10.640 obveznika iz BiH.

Ova trenutna dugovanja su u daljem postupku prinudne naplate.  

Procent naplate duga iznosi 66,7 posto, napominje se u saoćenju UIO.

Od 2006. do aprila 2015. godine UIO je ukupno obračunao 78 miliona KM zateznih kamata, a do danas je naplaćeno 57 miliona KM tih kamata, koje iznose 0,04 posto na osnovni dug svakog radnog dana.

U ovoj godini je u postupku prinudne naplate naplaćeno ukupno 33.408.484,42 KM.