BIH

Sjećanje na velikane bh. književne scene

Na današnji dan rođeni Aleksa Šantić i Enver Čolaković

M. ČUSTOVIĆ

27.5.2015

Na današnji dan, 27. maja, 1868. i 1913. godine rođeni su velikani bh. književnosti Aleksa Šantić i Enver Čolaković, prvi autor čuvene pjesme "Emina", a drugi romana "Legenda o Ali-paši".

Šantić je rođen u Mostaru, gdje je proveo i najveći dio života. Pohađao je i završio trgovačku školu u Trstu, a zatim i u Ljubljani, a Čolaković je rođen u Budimpešti, studirao je matematiku i fiziku u Beogradu i Budimpešti, a historiju u Zagrebu.

Najveća djela

Djetinjstvo, protkano selidbama i putovanjima, Čolaković je proveo uglavnom u Budimpešti, a nakon Prvog svjetskog rata s porodicom dolazi u Sarajevo, da bi se nakon tragične smrti roditelja u bombardiranju Sarajeva 1944. odselio u Zagreb, gdje je ostao do smrti. Pisati je počeo kao dječak, i to na bosanskom i mađarskom jeziku.

Šantić, u čiju se čast i danas u Mostaru održavaju "Večeri poezije" koje nose njegovo ime, jedan je od osnivača kulturnog lista "Zora". Najveća djela stvarao je krajem 19. i početkom 20. stoljeća, a vrhuncem njegovog stvaralaštva smatra se razdoblje od 1904. do 1912. godine. Njegove pjesme pune su emocionalne boli, rodoljublja i ljubavne čežnje.

Poezija koju je pisao razvila se pod utjecajem sevdalinke, tako da njegove pjesme obiluju motivima bašče pune behara, hamama i šadrvana. Ženski likovi okićeni su đerdanima i izazovni su, ali ipak skrivene ljepote. Takva je i pjesma "Emina", koja se danas pjeva kao sevdalinka.

Pisao i prevodio

Emina je uistinu postojala, u pitanju je Mostarka iz porodice Sefić, koja se isticala ljepotom, karakterističnim blagim osmijehom i vedrinom. Bila je plemenita, jednostavna i skromna. Šantić je umro 2. februara 1924. godine u Mostaru od tuberkuloze.

Čolaković, iako je bio humanista i antifašističkog opredjeljenja, od 1945. pa sve do 1965. godine nije mogao objavljivati svoja djela, mogao je samo prevoditi. Za života je u rukopisu ostavio pet romana, više pripovjedaka i pjesama, a pisao je i političke osvrte u kojima se zalaže za bh. muslimane. Jedna od glavnih inspiracija bila mu je Bosna. Umro je u Zagrebu 18. avgusta 1976. godine od srčanog udara.

O životu Alekse Šantića snimljena je filmska biografija "Moj brat Aleksa", u kojoj je glavnu ulogu tumačio beogradski glumac Branislav Lečić.