BIH

ZAKON JE JASAN Turković je već morao biti u zatvoru!

Sud BiH probio rok za otpravak presude kriminalnoj grupi

B. T.

28.5.2015

Sud Bosne i Hercegovine već je probio zakonski rok za izradu otpravka presude Zijadu Turkoviću i ostalima za teška ubistva i kriminal, a za to se vrijeme opasni kriminalac, umjesto u strogo čuvanom zatvoru u Zenici, nalazi u pritvorskoj jedinici, otkriva istraživanje "Dnevnog avaza".

Uraditi što prije

Odgovarajući na naš upit zbog čega Zijad Turković i mjesec i po nakon što je pravosnažno osuđen na 40 godina zatvora još nije upućen na izdržavanje zatvorske kazne, već se i dalje nalazi u Pritvorskoj jedinici Suda BiH, iz ove pravosudne institucije jučer su nam kazali da će biti "upućen na izdržavanje izrečenih kazni u odgovarajuće kaznenopopravne zavode kada im se dostavi pismeni otpravak drugostepene, pravosnažne presude".

- Nije riječ ni o kakvoj neuobičajenoj praksi, jer se postupa kao i s drugim optuženima - odnosno, sada već osuđeni iz ovog predmeta bit će upućeni na izdržavanje izrečenih kazni u odgovarajuće KPZ-e kada im se dostavi pismeni otpravak drugostepene/pravosnažne presude - tvrde iz Službe Suda BiH za odnose s javnošću.  

No, upravo kod dostavljanja otpravka Sud BiH već je prekršio rokove.

U Zakonu o krivičnom postupku (ZKP) Bosne i Hercegovine (objavljenom i na internet-stranici Suda BiH), članu 289., koji tretira pismenu izradu presude, jasno je definirano da "presuda koja je objavljena mora se pismeno izraditi u roku od 15 dana po objavljivanju, a u složenim stvarima, izuzetno u roku od 30 dana".

habiba-ajdari

Uplakana Habiba Ajdari: Ima li pravde za žrtve

S obzirom na to da je presuda Turkoviću i ostalima objavljena 16. aprila, jasno je da su zakonski rokovi itekako prekoračeni, čak i u slučaju složenosti predmeta.  

Bez odgovora

Isti zakon precizira da, ako presuda nije izrađena u tim rokovima, sudija, odnosno predsjednik vijeća dužan je obavijestiti predsjednika Suda zbog čega to nije učinjeno. Također, navedeno je da će predsjednik Suda, po potrebi, poduzeti mjere da se presuda što prije izradi.

No, na naš jučerašnji upit zašto je prekoračen ovaj rok, iz Odjeljenja Suda BiH za informiranje javnosti nije odgovoreno.

Također, članom 181., koji govori o izvršnosti odluka, definirano je da, ako ovim zakonom nije drukčije određeno, "rješenje se izvršava kad postane pravomoćno". Prema članu 178. tog zakona, presuda postaje pravomoćna kada se više ne može pobijati žalbom ili kada žalba nije dopuštena.

- Naredba se izvršava odmah, ako organ koji je naredbu izdao ne naredi drugačije - navedeno je u Zakonu.

Stoga nije jasno ni to na osnovu čega Sud odgađa slanje Turkovića na izdržavanje kazne zbog otpravka presude i zbog čega i u koje svrhe onda kasni otpravak!? Sve ovo govori da je osuđeni zločinac Turković već odavno morao biti u već pripremljenoj ćeliji najstrožijeg dijela KPZ-a Zenica, gdje bi trebao započeti služenje svoje 40-godišnje zatvorske kazne za ubistva, pljačku, pokušaj ubistva i dilanje droge.   

faksimil-zatvor-zakon

Faksimil zakonske odredbe iz ZKPBiH o roku za izradu pismene presude: 15 dana, a u složenom stvarima izuzetno 30 dana od objavljivanja, a presuda Turkoviću objavljena 16. aprila ove godine

Pritvorska jedinica je poput hotela u odnosu na zatvor!

Produženi boravak za Turkovića u pritvorskoj jedinici nagrada je i samilost države za osuđenog kriminalca, iako on i njegove ubice nisu imali milosti prema svojim žrtvama. Habiba Ajdari, majka ubijenog Vernera, u više je navrata molila institucije da pokažu pravdu prema ubicama njenog sina. Umjesto toga, Turkovića neko, očito, štiti. Jer, treba podsjetiti da je, prema nalazima Neovisne komisije Vijeća Evrope, "pravi hotel" za sve ostale zatvore.

- Pritvorska jedinica Suda BiH za svakog pritvorenika ima posebnu ćeliju s klimom, grijanjem, prozorom, krevetom, kupaonicom, TV prijemnikom, stolom i stolicom. Osim toga, svakodnevno im se dostavljaju dnevne novine. Svakom pritvoreniku omogućeno je da zadovoljava svoje vjerske potrebe, a imaju i prostoriju za fitnes. Higijenski uvjeti također su dobri - navedeno je u opisu uvjeta pritvorske jedinice u kojoj boravi Turković.

Zika koristi i mobitel!?

Prema nezvaničnim, ali provjerenim informacijama našeg lista, Turković u pritvorskoj jedinici koristi i mobilni telefon s kojeg je, navodno, upućivao i prijetnje pojedinim osobama, što je poznato i bh. pravosudnim institucijama. Zapravo, Turković se još nalazi u pritvorskoj jedinici, gdje su smještene osobe koje nisu osuđene i gdje nisu na snazi mjere strogog zatvora kakve zaslužuje pravosnažno osuđeni kriminalac poput njega.