TENIS

ROLAND GARROS Džumhur lovi treće kolo i mogući duel s Federerom

Damirov meč sa Baghdatisom igra se na terenu broj 7, nakon duela Safarova - Nara

D. K./Z.Š.

27.5.2015

Najbolji bosanskohercegovački teniser Damir Džumhur (87. na ATP listi) danas će nastupiti u drugom kolu Otvorenog prvenstva Francuske, popularnom Roland Garrosu. Na putu ostvarenja još jednog vrhunskog i historijskog rezultata, na kakve nas Damir već polako počinje navikavati, stajat će mu neugodni Kipranin Marcos Baghdatis (58.).

Iako većinu Damirovih nastupa na velikim takmičenjima redovno nazivamo historijskim, današnji meč ima posebnu draž, jer plasmanom u treće kolo, što bi bio izvanredan rezultat, mogao bi se susresti sa jednim od najvećih, a po mišljenju mnogih i najvećim teniserom ikada - Švicarcem Rogerom Federerom. Federer bi danas trebao imati lakši posao protiv Španca Marcela Granollers-Pujola, koga je do sada pobijedio tri puta.

Upravo zbog mogućnosti ogleda sa Federerom, Damir je dodatno motivisan.

Nada se pobjedi

- Pripremam se kao za svaki drugi meč, treniram svaki slobodan dan između mečeva. U Ženevi sam igrao četiri meča za tri dana, ali to mi je dobro došlo jer sam nakon lakše povrede trebao mečeva da vratim snagu - rekao nam je iz Pariza najbolji bh. teniser.

Ipak, i pored toga što je za mečeve koji se igraju na tri dobijena seta izuzetno važno biti maksimalno fizički spreman, Džumhur želi sačuvati "hladnu glavu".

- Veoma je bitno da se što bolje mentalno spremim, jer očekujem dug meč u kojem će koncentracija biti izuzetno važna. Mentalna priprema je najvažnija i u posljednje vrijeme sam zaista zadovoljan poboljšanjem na tom planu - kaže Džumhur.

damir

Džumhur: Nada se ogledu s Federerom

- U Parizu se osjećam odlično, nadam se pobjedi i prolasku dalje. Definitivno moram biti spreman na dug i težak meč, ali vjerujem da imam kapacitet da to izdržim - rekao je 23-godišnji teniser.

Damir je s ocem i trenerom Nerfidom Nenom jučer dogovarao taktiku kojom će se suprotstaviti Kipraninu.

- Mislim da će Bagdatis krenuti izuzetno agresivno i veoma je bitno da mu Damir ne dozvoli da razvije svoju igru. Znači, ostati što duže u poenu i razbijati mu ritam igre. Što duži poeni više odgovaraju Damiru i dobrom igrom može destabilizirati Kipranina - smatra Neno Džumhur.

Hrvatski zet

Preko puta mreže Damiru će danas biti uporni i "dosadni" Baghdatis. Kipranin je, kao što je i poznato, i hrvatski zet, jer je oženio bivšu varaždinsku teniserku Karolinu Šprem.

Preferira tvrde podloge i nešto ofanzivniji stil tenisa. Krase ga dobar servis i return, a sistem igre mu se zasniva na kontrolisano agresivnom tenisu. Stabilan je i sa forehanda i sa backhanda, iako ovim prvim udarcem protivniku nanosi znatno više štete.

baghdatis

Baghdatis: Neugodan protivnik

Podsjetimo, u prvom kolu Roland Garrosa veoma lako se obračunao sa Hrvatom Ivom Karlovićem. Rezultat je bio 7:6 (5), 6:4, 6.4.

Međutim, Baghdatis je daleko od svoje najbolje forme, naročito imajući u vidu da trenutno zauzima 59., a 2006. godine bio je na 8. mjestu ATP liste. Naime, upravo te davne 2006. iznenađujuće se plasirao u finale Australian Opena, gdje ga je porazio Federer.

Drugi veliki njegov rezultat bilo je polufinale Wimbledona iste godine, gdje je poražen od Nadala u tri seta. Iste godine odigrao je i legendarni meč drugog kola US Opena protiv velikog Andrea Agassija, gdje je poražen nakon četiri sata i pet minuta igre.

Baghdatisov stil igre iz Damira bi trebao izvući najbolji tenis, jer se zasniva na nadigravanju i prebacivanju sa osnovne linije. Pariška šljaka, koja je ove godine dosta sporija u odnosu na prethodne, neutralizovat će Baghdatisovu prednost koju ima u servisu.

Iskustvo protiv motiva

Na strani Kipranina je iskustvo, a naš Damir ima motiv, koji je posljedica ogromne želje za vrhunskim rezultatima i dokazivanjem na velikoj teniskoj sceni.

Podsjetimo, Džumhur je u prvom kolu prošao Rusa Mikhaila Youzhnyja, koji mu je meč predao nakon što je gubio 0:2 u setovima.

Meč Džumhura i Baghdatisa igra se na terenu broj 7, a njih dvojica na teren će izaći nakon što se završi duel Čehinje Lucie Safarove i Japanke Nare Kurumi.

Naš teniser već je zaradio 50.000 eura za plasman u 2. kolo, kao i 45 ATP poena.

Poželimo našem Damiru mnogo sreće!