NOGOMET

KVALIFIKACIJE ZA EURO 2016 BiH kod kuće uvijek pobjeđuje u junu!

Redom su padale Litvanija, Turska, Malta i Albanija, a red je na Izrael

Autor:(D. K.)

27.5.2015

Od Litvanije do Izraela ... U kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo BiH pred svojim navijačima u junu ne zna za poraz. Do sada je u svojoj historiji odigrala četiri utakmice u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u junu i osvojila je maksimalnih 12 bodova, a protiv Izraela bodove mora uzeti. U kvalifikacijama za svjetska prvenstva BiH nije odigrala nijednom na domaćem terenu u junskom terminu.

Prvu "ljetnu" utakmicu u kvalifikacijama za Euro u svojoj historiji BiH je odigrala u Sarajevu protiv Litvanije i pobijedila 2:0. Strijelci su 5. juna 1999. na stadionu "Asim Ferhatović Hase" bili Meho Kodro i Elvir Bolić.

bih

Iduću domaću utakmicu u junu navijači Zmajeva čekali su nepunih osam godina, ali ishod je bio identičan - pobjeda. Vjerovatno jedna od najvećih u historiji reprezentacije BiH u kvalifikacijama za evropsku smotru. Na olimpijskom stadionu u Sarajevu pala je velika Turska. Tada je Edin Džeko debitovao za seniorsku reprezentaciju i postigao gol u pobjedi 3:2, piše Goal.com.

Samo tri dana kasnije, u Sarajevo je stigla Malta. Iako su svi očekivali visoku pobjedu, ispražnjeni Zmajevi pobijedili su samo 1:0. Strijelac jedinog gola bio je Zlatan Muslimović, koji je postigao gol i protiv Turske.

Malta je posljednja junska utakmica koju je BiH odigrala u Sarajevu. Albaniju, koju je vodio pokojni hrvatski trener Josip Kuže, 7. juna 2011. godine dočekala je na "Bilinom Polju" u Zenici, ali navike nije promijenila. Haris Medunjanin i Veležov Darko Maletić bili su strijelci za uvjerljivih 2:0.

I 12. juna 2015. godine mjesto radnje bit će "Bilino Polje", a na megdan dolazi Izrael. Pobjeda je imperativ, ali, čini se, Zmajevi vole jun na svom terenu.