NOGOMET

Uhapšeno šest funkcionera FIFA-e, među kojima je i budući nasljednik Blattera

Optuženi za pranje novca, reketarenje i prevaru

J. Be.

27.5.2015

11:50 Pres konferencija je završena.

11:20  Počela pres konferencija u sjedištu FIFA-e.

Kako Blatter može biti miran? Zar ne osjeća dio odgovornosti za ono što se dogodilo u njegovoj organizaciji?

- Blatter ne pleše po uredu, ali je miran, shvata što se dešava i sarađuje sa svima. Nije sretan zbog toga što se dešava. Međutim, svjestan je da su to posljedice onoga što smo mi pokrenuli.

Jeste li se čuli s Blatterom?

- Nisam se čuo s Blatterom. On nije upleten u sve to i sada se koncentriše samo na izbore.

Jesu li uhapšeni suspendirani?

- Ne možemo nekoga suspendirati, ako nije optužen. Ako nisu prisutni, onda ne mogu ni glasati.

FBI i švicarska policija čiste FIFA-u, a ne Blatter. Kako to komentirate?

- Mi možemo do jedne mjere čistiti FIFA-u, a sve ostalo je na službenim vlastima. Mi nismo policija, niti smo državni tužitelji.

Što se treba dogoditi da bi netko bio suspendovani ili isključen iz FIFA-e?

- Vi razumijete kako to funckioniše. Svi su nevini dok im se ne dokaže krivica. U FIFA-i postoje tijela i odbori koji se bave sanckijama. Ne možete očekivati da u 6 ujutro odbor odmah nekoga suspendije. Shvatite nas da još uvijek prikupljamo informacije, događaj se dogodio prije pet sati, morate nas shvatiti.

Koliko je članova Izvršnog odbora uhapšeno? I hoće li FIFA povući domaćinstva Kataru i Rusiji?

- Ne i ne. Ne mogu potvrditi imena uhapšenih, koliko ih je uhapšeno i koliko ih je pod istragom. A što se tiče domaćinstva, svjetska prvenstva 2018. i 2022. igrat će se u Rusiji i Kataru.

Kako možete kazati, nakon svega što se danas dogodilo, da će domaćinstva ostati Kataru i Rusiji? I kako je moguće da postoji mogućnost da Blatter i dalje bude na mjestu predsjednika FIFA-e, ako je bilo nekakvih nepravilnosti.

- I sami ste rekli - ako je bilo nečega. Ne možete Blattera odmah osuditi. On je predsjednik, za dva dana su izbori, ako ga ponovno izaberu onda će on biti predsjednik i iduće četiri godine. A što se tiče domaćinstva... Što očekujete od nas? Rusija i Katar će organizirati prvenstva, ne možemo sada spekulirati što bi se moglo dogoditi.

- U našem je interesu da odgovorimo na sva pitanja kako bismo došli do istine. Vidio sam da mediji spekuliraju, ali predsjednik Blatter nije pod istragom - nastavio je.

- Mi smo 19. novembra pozvali da se pokrene istraga. Ovo je dobro za FIFA-u. Ne zbog reputacije, naravno, nego zbog čišćenja. Mi smo ovo tražili odavno. Mi smo bili svjesni što se može dogoditi kad smo tražili istragu, jer smo htjeli očistiti svoje redove.

- Državnom tužilaštvu u Švicarskoj predali smo Garsijine zapise u novembru. Oni su otvorili istragu i sve oko te istrage možete njih pitati.

- Tajming nije dobar zbog izbora, ali FIFA pozdravlja sve istrage i nudi suradnju s istražnim vlastima -  rekao je u uvodu glasnogovornik FIFA-e, Walter De Gregorio.

- Iznenađenje je što se ovo danas desilo, ali nije iznenđenje da se desilo jer smo mi ti koji su ovo inicirali.

- U našem je interesu da odgovorimo na sva pitanja kako bismo došli do istine. Vidio sam da mediji spekuliraju, ali predsjednik Blatter nije pod istragom - nastavio je.

- Izdali smo priopćenje, a u ovom trenutku ne znamo ništa više od toga što smo napisali - rečeno je na konferenciji.

- Nikada nije bilo upitno održavanje izbora za novog predsjednika FIFA-e. Idemo dalje po planu.

 
11:05 Švicarska policija napravila pretres sjedišta FIFA-e, zaplijenili su svu potrebnu dokumentaciju i računala.Toga smo se, barem mi u Hrvatskoj, nagledali u posljednje vrijeme...
 
10:55 Švicarci su potvrdili kako je otvorena istraga protiv "desetorice dužnosnika FIFA-e koji su odlučivali o domaćinstvu svjetskog prvenstva 2018. i 2022. godine". Poznato je, naravno, da su Rusija i Katar dobili domaćinstva, a od početka se sumnjalo da su podmitili čelnike FIFA-e kako bi glasali za njih.

10:41 U FIFA-inom sjedištu u Cirihu u toku je izvanredna sjednica nakon hapšenja više dužnosnika najmoćnije nogometne organizacije.

10:15 Prema najnovijim informacijama FIFA uskoro trebala održati pres konferenciju.

09:45 Prema navodima američkog pravosuđa do sada su pripadnici švicarske policije uhapsili šest vrhovnih dužnosnika FIFA-e.

Osumnjičeni su prihvatili mito u iznosu većem od 100 miliona u periodu od ranih 90-ih potvrđeno je iz švicarskog federalnog suda.

Ova akcija je rezultat trogodišnje istrage koju je proveo FBI.

09:02 Jednoga dužnosnika FIFA-e, Eduarda Lija iz Costa Rice, vlasti su sprovele iz njegove sobe do sporednog izlaza iz hotela, pokrivajući lica s plahtama kako bi se zaštitili od medija. Dopustili su mu da iz sobe uzme svoje kofere.

New York Times objavio je punu listu optuženih: Jeffrey Webb, Eugenio Figueredo, Jack Warner, Eduardo Li, Julio Rocha, Costas Takkas, Rafael Esquivel, José Maria Marin i Nicolás Leoz.

Očekuje se da će se lista osumnjičenih proširiti i na čelne ljude marketinga: Alejandra Burzaca, Aarona Davidsona, Huga Jinkisa i Mariana Jinkisa. Tereti se i Jose Margulies, koji je posredovao u ilegalnim isplatama.

08:45 Prema pisanju britanskih medija, vjeruje se da su među uhapšenima dva potpredsjednika izvršnog odbora FIFA-e Jeffrey Webb i Eugenio Figueredo te Jack Warner, bivši član izvršnog odbora.

Čelnici FIFA-e, krovnog svjetskog nogometnog tijela, okupljali su se jutros na redovnom godišnjem sastanku, kada su pripadnici švicarske policije obučeni u civilna odijela nenajavljeno upali u hotel Baur au Lac, luksuzni resort s pet zvjezdica s pogledom na Alpe i jezero.

07:53 Švicarska policija uhapsila je više dužnosnika FIFA-e zbog optužbi za korupciju, javlja BBC. Policija je s hapšenjem krenula u srijedu rano ujutro u hotelu u Cirihu. Uhapšeni se među ostalim optužuje za pranje novca, reketarenje i prevaru u zadnjih 20 godina.

BBC javlja kako su u operaciji sudjelovali agenti FBI-a.

 

Članovi krovne nogometne organizacije u Evropi ovih dana okupljaju se u Cirihu uoči godišnje skupštine koja je zakazana za petak, gdje aktuelni predsjednik FIFA-e Sepp Blatter traži peti mandat.

Prema pisnaju CNN-a očekuje se optužnica protiv do 14 ljudi, dok je prema informacijama BBC-a trenutno uhapšeno šest dužnosnika. Blatter nije među njima, iako je bio dio skupine koja je pod istragom. Nagađa se da će se među onima osobama koji su suočenima s optužnicom naći njegovi bliski saradnici.

fifa-hapsenje

Identitet uhapšenih još nije poznat, a optužbe su rezultat trogodišnje istrage koju je provodio FBI.

FIFA je u središtu istrage o korupciji već godinama.

Prema pisanju nekih medija, policajci u civilu na recepciji su uzeli ključeve od soba u kojima su uhapšeni odsjeli, a operacija je protekla mirno.

Dužnosnici su navodno izvedeni bez lisica na rukama, a događanja su izbezumila zaposlenike hotela.