BIH

Danas prikazivanje snimaka Bosnićevih govora

Nastavak suđenja u Sudu BiH

Autor:Fena

27.5.2015

Suđenje Huseinu Bosniću, optuženom za javno podsticanje na terorističke aktivnosti, biće nastavljeno danas u Sudu BiH prikazivanjem dijelova snimaka njegovih "hutbi" (govor poslije zajedničke molitve) objavljenih na "Jutjubu". 

Na ročištu održanom 20. maja, vještak za informatičku tehnologiju, inspektor Agencije za istrage i zaštitu (Sipa) BiH Irhad Kos rekao je da je po naredbi Tužilaštva BiH radio ekspertizu devet video-materijala Bosnićevih "hutbi", koje su bez zabrana tokom 2013. i 2014. godine bile postavljene na "Jutjubu". 

Kos je rekao da nije ulazio u sadržaj tih snimaka, već je njegov zadatak bio da skine taj materijal sa interneta, pohrani ga i napravi njegov print-skrin. 

On je Sudu objasnio način na koji je "skidao zamrznute slike sa ekrana", te dodao da ne može sa sigurnošću tvrditi ko je objavio snimke. 

Tužilaštvo Bosnića tereti da je 2013. i 2014. godine kao pripadnik selefijske zajednice, organizovane radi propagiranja i širenja islamskog radikalizma u BiH i regionu, svjesno, sa pozicije vjerskog autoriteta, javno podstrekivao druge da se priključe terorističkim organizacijama. 

Optužen je za podsticanje na terorističke aktivnosti u vezi sa krivičnim djelima vrbovanje radi terorističkih aktivnosti i organizovanje terorističke grupe. 

Početak suđenja zakazan je za 13.00 sati.