BIH

Saobraćaj se odvija po pretežno mokrom i klizavom kolovozu

Bez dužih zastoja

J. Be.

27.5.2015

Saobraćaj se ovoga jutra odvija bez dužih zastoja po suhom kolovozu u južnim i jugozapadnim krajevima, dok se u ostatku naše zemlje vozi po pretežno mokrom i klizavom kolovozu.

Uslijed obilnih padavina proteklih dana, povećana je opasnost od odrona zemlje ili kamenja na dionicama koje vode kroz usjeke, a posebno izdvajamo putne pravce: Zenica-Žepče, Bihać-Bosanska Krupa, Sarajevo-Foča i Jajce Banja Luka.  

Vozače molimo za opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putevima.

Zbog bojevog gađanja na vojnom poligonu Manjača, danas od 08  do 16 sati potpuno će biti obustavljen saobraćaj na dionici regionalnog puta R-411 Kola-Stričići. Za vrijeme obustave, saobraćaj će se preusmjeriti na alternativni pravac Kola-Ledenice-Stričići.
Na autoputu A-1 Zenica jug-Sarajevo sjever izvode se radovi na redovnom održavanju, tako da se saobraćaj na dionici Zenica jug-Kakanj, u dužini od 3 km, preusmjerava iz preticajne u voznu traku. Na autoputu Bosanska Gradiška-Banja Luka na lokalitetu Kutlešin Gaj zbog radova na sanaciji klizišta saobraća se jednom trakom.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja. Podsjećamo da je zbog radova u Hrvatskoj, na snazi zabrana saobraćanja za teretna motorna vozila na GP Brčko-Gunja.

RADOVI:

AUTOPUT

A-1 Zenica jug-Sarajevo sjever  zbog radova na redovnom održavanju (košenje trave u razdjelnom pojasu) saobraćaj će se u dužini od 3 km preusmjeravati iz preticajne u voznu traku na dionici Zenica jug-Kakanj do 30.05.
Autoput Banja Luka- Bosanska Gradiška, na lokalitetu Kutlešin Gaj zbog radova na sanaciji klizišta saobraća se jednom trakom (preticajnom).

MAGISTRALNI PUTEVI:

M-4
Tuzla-Šićki Brod, u naselju Drežnik, u toku je sanacija kolovoza saobraća se obilaznicom u neposrednoj blizini mjesta izvođenja radova.

Doboj-Gračanica,(most preko potoka Dubovac),zbog sanacionih radova saobraća se naizmjeničnim propuštanjem vozila uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

M-5
Sarajevska obilaznica (Bistrik-Korija), zbog radova na sanacijj klizišta iznad tunela Korija, saobraćaj se u periodu od 08 do 17 sati  odvija naizmjeničnim propuštanjem vozila uz povremene obustave do 30 minuta.
 
M-6
Čapljina-Stolac (dionica Tasovčići-Masline)  u toku su sanacioni radovi,  od 7 do 17 sati saobraća se naizmjenično-jednom trakom.

M-6.1
Prolaz kroz Mostar-zbog izgradnje glavnih kanalizacijskih kolektora, saobraća se usporeno uz ograničenje brzine.

M-14.1
Bosanski Brod -Odžak-zbog izvođenja radova na deminiranju terena na lokalitetu "Klakar Donji 2”, svakog radnog dana u vremenu od 08:30 do 15:00 sati, dolazi  do polusatnih obustava saobraćaja.

M-16
Jajce Banja Luka ( lokaliteti Lučina i Bočac) zbog klizišta, saobraćaj se odvija usporeno, jednom trakom.

M-17
Prolaz kroz Sarajevo, zbog izgradnje vijadukta Briješće i kružnog toka, saobraća se uz ograničenje brzine.

Doboj-Šešlije zbog izlaska građevinskih mašina i vozila angažovanih na izgradnji autoputa do kraja godine dolazi do povremenih obustava saobraćaja  svakog punog sata do 15 minuta (radnim danima) i subotom od 07 do 17 sati, a nedjeljom od 07 do 13 sati.

M-18
Tuzla-Bijeljina, u mjestu Požarnica, zbog klizišta saobraća se usporeno, jednom trakom. U Seljublju je na snazi zabrana saobraćaja za vozila preko 3,5 tone.
Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje-zabrana za  vozila ukupne mase iznad 12 tona i duža od 8 metara, u toku su radovi na sanaciji oštećenja, zbog čega se saobraćaj povremeno obustavlja u trajanju do 30 minuta.

REGIONALNI PUTEVI

R-445 Zenica-Tetovo, zbog izvođenja radova na rekonstrukciji  saobraćaj se odvija jednom trakom (dionica od kružne raskrsnice Crkva do prevoja gdje se nalazi pekara “Pariz”).

R-445 Podlugovi  zbog izvođenja radova na sanaciji kolovoza, saobraćaj se odvija jednom trakom uz primjenu privremeno postavljenje svjetlosne signalizacije.

R-454a Bratunac-Drinjača, zbog aktiviranog klizišta na snazi je zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila preko 3,5 tone ukupne mase i autobuse preko 5 tona.

R-456 Priboj-Teočak-Sapna (Goduš-Rastošnica) obustavljen je saobraćaj zbog aktiviranog klizišta. Alternativni pravac je Priboj-Tuzla-Kalesija-Sapna.

R-459 Tuzla-Šibošnica (Lovački dom-Šibošnica) obustavljen je saobraćaj zbog aktiviranog klizišta. Alternativni pravac je Tuzla-Priboj-Lopare-Čelić.

KANTON SARAJEVO

-Zbog izvođenja neophodnih radova usporeno se saobraća u ulicama: Hadžikajmakova, Bačići i Pruščakova.

UNSKO-SANSKI KANTON

VELIKA KLADUŠA - Zbog održavanja manifestacije “Rastimo uz ples” danas od 18:45 do 19:30 sati doći će do obustave saobraćaja na M-4.2 Trg mladih u Velikoj Kladuši. Za vrijeme obustave vozila će se preusmjeriti ulicama Sulejmana Topića, Ive Marinkovića, Zuhdije Žalića, Tone Hrovata i Milana Pilipovića.