BIH

UPOZORENJA Ako ne bude povećanja penzija, idemo u proteste

Omer Omerefendić za "Dnevni avaz"

Autor:S. D.

27.5.2015

Penzioneri u FBiH neće odustati od zahtjeva za povećanje penzija u ovoj godini te i dalje insistiraju na dinamici isplate penzija do 5. u mjesecu. U protivnom , kako je za „Avaz“ potvrdio Omer Omerefendić, predsjednik Udruženja penzionera FBiH, uslijedit će veliki protesti ove populacije u Sarajevu, Tuzli, Zenici i drugim većim gradovima. 

Umiru gladni 

Omerefendić ističe da više od 80 posto penzionera živi na ivici gladi te da je smrtnost među ovom kategorijom stanovništva udvostručena! Zbog općeg stanja u kojem se nalaze, Omerefendić kaže da penzioneri umiru gladni. 

- Radili smo jednu analizu koja je dala rezultate da, dok jedan penzioner plati troškove liječenja i režije, za hranu mu ostane vrlo malo ili ništa. Zato smo na Skupštini Udruženja donijeli odluku da, ako narednih mjeseci penzije ne budu povećane od pet do deset posto i ako ne budu isplaćivane do 5. u mjesecu, za šta je krajnji rok 1. septembar, onda idemo u žestoke proteste - najavljuje Omerefendić. 

omerefendic-omer10

Foto: Avaz (Omerefendić: Živimo na ivici gladi)

Ističe i da penzionere neće pokolebati negativan ishod posljednjih razgovora u Vladi FBiH, kada im je Fadil Novalić, federalni premijer, kazao da povećanja penzija neće biti. 

- Nismo digli ruke od naših zahtjeva. Mi nismo išli u Vladu ništa tražiti, tražili smo da ne uzimaju naše. A već su za ove tri godine uzeli 165 miliona od penzionera kako bi dali za beneficirane penzije. Tražimo i da nam vrate onih 180 miliona koje nam vraćaju malo-pomalo na deset godina bez kamata - kaže Omerefendić. 

Dužnici za doprinose

Predsjednik Udruženja penzionera najavljuje da bi sutra trebali biti održani sastanci s predstavnicima rudnika, a potom i drugih državnih kompanija, inače dužnika za doprinose, kako bi počeli izmirivati svoja dugovanja, o čemu ovisi i punjenje kase penzijsko-invalidskog fonda. 

- Ne trebaju se pare pozajmljivati niti tražiti od MMF-a, država samo treba provesti zakon. Mi smo čak predložili mjere koje će osigurati naplatu, a država ih treba provesti - ističe Omerefendić. 

Do kontejnera idu u zoru jer ih je sramota 

Omerefendić ističe da su u BiH troškovi života u posljednjih deset godina porasli 20 puta, zbog čega penzioneri sve češće kopaju po kontejnerima. 

Situacija je više nego kritična i nije tajna da penzioneri, kako bi preživjeli, sve češće idu do kontejnera, i to u ranu zoru jer ih je sramota.