SARAJEVO

Porodici šehida iznajmili potpuno devastiran stan

Aldin Pašić ostao šokiran prizorom koji je zatekao

Autor:M. Ču.

27.5.2015

Šehidska porodica Aldina Pašića ostala je šokirana prizorom koji su zatekli prilikom obilaska stana koji su unajmili od Općine Novo Sarajevo. Naime, da bi pomogla ovoj populaciji, Općina je putem komisije koju je formirala svoje stare stanove odlučila po povoljnijim kirijama dati socijalnim kategorijama. 

Međutim, kako su kazali Pašići, Općina im je učinila samo medvjeđu uslugu, jer im je dala potpuno devastirani dvosoban stan na Vracama u Dobojskoj ulici.

Trošni podovi

- Za stan koji smo dobili po kvadratu mjesečno plaćamo 1, 5 KM. Naslijepo smo se prijavili misleći da je to povoljna varijanta, ali smo očekivali koliko-toliko uređen stan. No, razočarali smo se i ostali u nevjerici kada smo zatekli crne zidove pune vlage, smeća, trošne podove, bez sanitarija, prozora...Nije problem kirija, ali potrebno jre uložiti minimalno 30.000 KM za obnovu - ogorčen je Pašić.

stan-sehidska-porodica-vraca-aldin8mk

Foto: M. Kadrić (Kupatilo potpuno devastirano)

Da je sreće, kaže, Općina i država dali bi im besplatno normalan stan, jer je njegov otac dao život u borbi za ovu zemlju.

stan-sehidska-porodica-vraca-aldin4mk

Foto: M. Kadrić (Nema prozora)

- Radim samo ja, supruga je nezaposlena. Nadali smo se da ćemo kroz ovaj konkurs riješiti stambeno pitanje, ali to je izgleda nemoguće. Odakle nama da ulažemo u stan koji nam je dat u zakup, i ko bi nam garantirao da nas za koju godinu ne bi izbacili - pita se Aldin.

Politički podobni

Tvrdi da je rad komisije bio neregularan jer su u njoj bili sve politički podobni članovi koji su im „namjerno dodijelili devastirane stanove, koje će sigurno, ukoliko Aldin i slični njemu odustanu, uzeti sebi ili dodijeliti nekome svome ko ima novac da ih uredi".

Šta kažu iz Općine

- Općina nema novih stanova koje može ponuditi socijalno ugroženim licima. Nudimo ono što imamo, pod uvjetom da aplikant to prihvati. Postupak dodjele proveden je transparentno - naveli su, između ostalog, iz Općine Novo Sarajevo.