BIH

Ankara kasni s uplatama pomoći Palestini

IZVJEŠTAJI Turska i ostale islamske zemlje ne ispunjavaju obećanja o obnovi Gaze

Erol Avdović

26.5.2015

(Od stalnog dopisnika “Dnevnog avaza” iz SAD)

Turska je među onim pretežno muslimanskim zemljama koje su obećale velike svote novca za oporavak Gaze, ali do sada nije ispunila svoja obećanja, navodi se u posebnom izvještaju Svjetske banke, objavljenom 21. maja u Vašingtonu.

Prave boje 

Povrh toga, iako je palestinsko pitanje veoma često u političkoj upotrebi vladajućeg AKP-a (Partija pravde i razvoja), ta Erdoanova stranka koristila je patnju Palestine za domaće političke kampanje, navode analitičari povodom objavljivanja izvještaja Svjetske banke.

- Vlada u Ankari do sada nije dostavila najveći dio prošlogodišnjih obećanih donacija za Palestinu - navodi se u ovom izvještaju.

I turski mediji, citirajući predstavnike domaće opozicije, navode da je “situacija u Gazi postala politički pijun” za osvajanje glasova na izborima u korist AKP-a. Upozorava se i na “tragičnu situaciju” u kojoj kroz ta neispunjena obećanja Palestincima, dolaze do izražaja “prave boje AK partije”, dok se na drugoj strani “troše velike sume novca za (nabavku) luksuznih automobila” za vladinu administraciju. 

Tako se palestinsko pitanje sve vrijeme politički eksploatira, a da Ankara sredstva za pomoć Gazi još nije u cijelosti uplatila. Analitičari se slažu da je Palestina, kao uostalom i BiH, u mnogim Erdoanovim govorima isticana kao simbol boli i bratska zemlja, ali je to, očito, ostalo ponajviše na riječima.

Prema originalnim navodima iz Vašingtona, Turska je od obećanih 200 miliona dolara pomoći Palestini dostavila svega 0,26 posto, tačnije 520.000 dolara.

Svjetska banka još navodi da i ostale islamske zemlje nisu ispunile svoja obećanja, iako su na velika zvona najavljivale svoju novčanu pomoć za obnovu i rekonstrukciju Gaze.

Šta je dogovoreno

Prema istim izvorima, vlade arapskih zemalja posebno su zakazale, dok su nasuprot njih SAD i druge zapadne i evropske zemlje uglavnom u najvećem iznosu ispunile svoja novčana obećanja prema Palestincima, data na konferenciji u Kairu u oktobru 2014. Kako se navodi u izvještaju iz Vašingtona, 22 zemlje učesnice te donatorske konferencije već su skoro u cijelosti uplatile ono što su obećale. 

U Kairu je tada dogovoreno ukupno 3,5 milijardi dolara za obnovu Gaze od 2014. do 2017. godine.

Izvještaj Svjetske banke bit će prezentiran sutra u Briselu na ad hoc komitetu palestinskih donatora, u okviru njihovog redovnog polugodišnjeg sastanka.

Ko je šta obećao, a šta ispunio

  • Katar obećao više od milijardu dolara, a do sada dostavio samo 10 posto sredstava
  • Saudijska Arabija obećala 500 miliona dolara, a dostavila samo 48,5 miliona
  • Kuvajt obećao 200 miliona dolara, a još nije uplatio ni dolar na račun Palestinaca
  • Turska obećala 200 miliona dolara, a uplatila svega 0,26 posto (520.000 dolara)
  • SAD obećale 277 miliona dolara i do sada već uplatile 84 posto
  • EU obećala 348 miliona dolara za Palestinu i do sada uplatila 40 posto
  • Navodi UN-a

3,5 milijardi dolara ukupno dogovoreno na donatorskoj konferenciji za obnovu Gaze od 2014. do 2017. godine

Cvjeta trgovina između Turske i Izraela

Iako je u globalnoj političkoj areni, posebno u islamskom svijetu, Erdoan stekao izvjesnu pučku slavu zahvaljujući oštrim prigovorima Tel Avivu zbog brutalnosti izraelske vojske u Gazi, ekonomski pokazatelji govore o drugačijem odnosu Ankare prema Izraelu. Trgovina između Turske i Izraela, naime, uveliko cvjeta upravo tokom vladavine Erdoanovog AKP-a.