KOLUMNE

Državna sramota

Komentar dana

Almasa HADŽIĆ

27.5.2015

Ako do septembra ne budu povećane penzije u FBiH, penzioneri će, najavio je predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH Omer Omerefendić, organizirati proteste u svim većim gradovima Federacije.

Podsjetio je na teško materijalno stanje penzionera te potvrdio ono što svi znamo, a uporno o tome šutimo, da većina penzionera, na sramotu društva i države, živi u teškom siromaštvu i umire gladna.

Treba samo jednu noć žrtvovati san, pa sa svojih prozora posmatrati jezive prizore u dvorištima naših stambenih blokova, gdje se grupe staraca otimaju o komade hljeba bačene u kontejnere ili druge ostatke hrane.

Aktuelni premijer Federacije penzionerima je jasno stavio do znanja da povećanja penzija u ovoj godini nema. Očito u neznanju! Premijer je, naime, zaboravio da je Federacija, čiju vladu vodi, dužna penzionerima blizu 200 miliona (do sada), jer su njegovi prethodnici polizali račune na koje su se slijevale penzionerske pare, da bi njima namirivali svoje potrebe, odnosno svoj nerad i nesposobnost.
 
Više od polovine penzionera u FBiH godinama grca na minimalcu od 320 maraka. Za to vrijeme, u bonluku visokih plaća uživa silni administrativni aparat rođen u skutima političkih partija koje za svake izbore serviraju laž o potrebi povećanja penzija i standarda naših penzionera.

Dugo je trebalo da penzioneri shvate da ih oni za koje glasaju redovno lažu i da bez stida i straha nastavljaju otimati ono što njima pripada. Zato su i odlučili ustati i javno reći: Dosta.

Jadna li je ona vlast, ali i država, u kojoj penzioneri na protestima trebaju tražiti ono što su svojim radom davno zaslužili.