BIH

Čavara ne želi u privatni objekt, Dunoviću smetaju blindirana stakla

Čelnici FBiH moraju se iseliti, ali se ne mogu dogovoriti gdje

Autor:A. DUČIĆ

26.5.2015

Predsjednik i dva potpredsjednika Federacije Marinko Čavara (HDZ BiH), Melika Mahmutbegović (SDA) i Milan Dunović (DF) u ovom trenutku ne mogu postići dogovor o preseljenju svojih ureda u drugi objekt. Sve troje, zajedno sa saradnicima, moraju se do kraja godine iseliti iz zgrade Predsjedništva BiH, a o ponuđene dvije opcije imaju sasvim  suprotna mišljenja.

Odluka o zakupu

Prethodni saziv Vlade FBiH, naime, već je bio donio odluku o zakupu poslovnih prostorija u zgradi „Privredne banke“ u Alipašinoj ulici na broju 6 u Sarajevu, površine 1.230 kvadrata. U ove prostorije već je preseljeno Federalno pravobranilaštvo, ali za Čavaru to nije opcija. Predsjednik FBiH jučer je izjavio za "Avaz" da ne dolazi u obzir da čelništvo FBiH bude u privatnom objektu te da uz sve to još plaća zakupninu od 18 KM maraka po metru kvadratnom.

marinko-cavara-3

Foto: Arhiva (Čavara: Vlada treba poništiti odluku)

- Tražio sam od Vlade da nam osigura smještaj u svojim objektima gdje se ne mora plaćati zakup. Rekli su nam da je to Vila Braun u Alipašinoj ulici, gdje je ranije bilo smješteno Američko veleposlanstvo. Obišao sam taj objekt i ustanovio da treba određena adaptacija, ali koja će daleko manje koštati nego troškovi za zakup u zgradi „Privredne banke“ - kazao nam je Čavara.

On je istakao da Vlada, s Fadilom Novalićem na čelu, treba poništiti prethodnu odluku o useljenju čelništva FBiH u zgradu „Privredne banke“.

milan-dunovic-05-is

Foto: Arhiva (Dunović: Pogrešna poruka građanima)

Dunović i Mahmutbegović drugačijeg su mišljenja. Dunović je jučer za "Avaz" izjavio da je, zajedno s Mahmutbegović, obišao Vilu Braun te su ustanovili da je taj prostor neuvjetan, pa su od Službe za zajedničke poslove tražili da se ne sele u ovu zgradu.

Nije adaptirana

- Vila Braun nije adaptirana više od 30 godina. Uloženo je veoma mnogo novca u blindirana stakla. Ona su, prema meni, potpuno nepotrebna te šalju pogrešnu poruku građanima FBiH ako se mi tu smjestimo. Ali, kada bismo to i zanemarili, potrebna su vrlo velika sredstva da bi se ta zgrada adaptirala, jer unutrašnjost je u vrlo lošem stanju. Čak je na jednom mjestu propao i krov, pa je tek djelimično saniran - kazao je Dunović.

Ekonomska isplativost

Za Dunovića je, kaže, mnogo prihvatljivija opcija zgrada „Privredne banke“ te je saglasan da se uredi predsjednika i dva potpredsjednika odmah usele u taj objekt.

- Imamo Vladinu odluku koja je važeća dok se ne donese druga. U ova tri mjeseca otkada smo tražili odgodu preseljenja, ja nisam dobio na uvid nijedno rješenje koje je ekonomski isplativije ili bolje od ovoga - kazao je Dunović.