BIH

KOLAPS Neum deset sati bio bez struje, hotelijeri ogorčeni

Zbog remonta postrojenja prekid u napajanju

Autor:M. SMAJKIĆ

26.5.2015

Naš jedini grad na moru Neum jučer je punih deset sati bio bez napajanja električnom energijom, zbog čega su tamošnji turistički radnici i hotelijeri podigli veliku prašinu, jer su pretrpjeli ogromnu štetu.

Redovna kontrola

Iako je, kako su naveli iz „Elektroprivrede HZHB“, u pitanju bila redovna godišnja kontrola elektrosistema, a o obustavi isporuke struje Neumljane su obavijestili i putem plakata, turistički radnici i hotelijeri razmišljaju i o pokretanju tužbi!

Kako su istaknuli, trenutno se u Neumu odmaraju oko 3.000 gostiju, koji nisu mogli koristiti usluge banaka jer nisu radile. U funkciji nisu bili ni bankomati niti su strani gosti mogli išta platiti karticom. Predsjednik Udruge turističkih djelatnika Neum Davor Krešić ističe da je remont trebalo uraditi prije početka sezone, a ne čekati da se Neum napuni gostima, pa isključivati struju kako je nekome volja.

zivko-matusko

Foto: Avaz (Matuško: Svi trebaju imati agregate)

- Imamo agregat koji pokriva nekoliko utičnica na katovima. Dakle, agregat ne može pokriti sve naše potrebe da bismo normalno obavljali djelatnost. Cijelu zimu su imali na raspolaganju, od oktobra do početka maja se to moglo uraditi. Ovo kao da je namjerno urađeno, jer kako ću ja Nijemcu i Francuzu objasniti da struje neće biti cijeli dan?! - bio je ogorčen Krešić, dodavši da je svaka reklamacija koja dođe do turoperatora potencijalno raskidanje ugovora.

Najavljeni radovi

S druge strane, općinski načelnik Živko Matuško kratko nam je kazao da su radovi najavljeni te da, uglavnom, svi objekti imaju agregate.

- Istina, treba raditi na tome da se ovakve aktivnosti provode u neko drugo vrijeme, ali hoteli moraju imati agregate - naveo je on.

EP HZHB: Nije jek sezone

- Potrudili smo se da na vrijeme pošaljemo obavijest, pa smo, budući da općina Neum nema svoju radiostanicu niti portal, polijepili letke. Remont se mora obaviti svake godine, a jek turističke sezone je, valjda, sedmi i osmi mjesec - rekao je Mario Fofić iz Službe za odnose s javnošću EP HZHB.