VIJESTI

Kacigu platio 77, a njeno preuzimanje 41 KM!

Kladušanin ogorčen na carinike i troškove

B. TURKOVIĆ

26.5.2015

Iako državljanin BiH, kako tvrdi, ima pravo uvesti robu u vrijednosti od 200 KM, bez da podliježe plaćanju carine za tu robu prilikom uvoza u BiH, kupovina preko interneta "papreno" je koštala Enisa Murgića iz Velike Kladuše.

carina

Račun koji je Murgić platio

Kako nam je kazao, za najobičniju motociklističku kacigu kupljenu na Ebay-u u vrijednosti od 77 KM, carinjenje mu je donijelo dodatne troškove (uključujući i carinski pregled u iznosu od 3,50 KM), tako da je jučer u kladuškoj pošti morao platiti 41,30 KM da bi mogao preuzeti pošiljku.

- Ovo je uistinu suludo. Dobio sam maloprije i pojašnjenje od njih (Uprava za indirektno oporezivanje BiH), gdje na jednom mjestu tvrde da roba u takvim slučajevima ne smije prelaziti iznos od 50 KM, dok u istom pasusu jasno stoji da se roba smatra nekomercijalnom robom ukoliko ne prelazi vrijednost u iznosu od 1.500 KM. Ovo je klasični slučaj „... lud zbunjenog“,  kao i sve u ovoj državi – kazao nam je Murgić.

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH su nam kazaliv da Murgić miješa mogućnost oslobađanja koju svako fizičko lice ostvaruje prilikom naručivanja robe putem interneta (oslobađanje se vrši za vrijednost paketa do 50 KM koje lice može primiti jednom sedmično) i fizičkog ulaska u carinsko područje BiH (oslobađanje se vrši do iznosa od 200 KM za stvari koje lice nosi u svom ličnom prtljagu). To su zakonski propisi koje UIO samo primjenjuje.

ratko-kovacevic

Kovačević: Murgić miješa pojmove

- Ukoliko roba naručena putem interneta stiže u BiH na adresu lica koje je robu naručilo i ako njena vrijednost prelazi 50 KM, ista je predmetom naplate uvoznih dažbina. U konkretnom slučaju, Murgić je putem interneta naručio kacigu. Pošiljku je pratila faktura koja je iznosila 44 dolara, a pored iznosa na fakturi u osnovicu za obračun, prema zakonu, ulaze i svi ostali zavisni troškovi nastali u procesu nabavke robe (transport, osiguranje i sl.). U konkretnoj predmetnoj nabavci su ukupno naplaćene uvozne dažbine: carina 10 %, PDV 17 % i taksa u iznosu od 10 KM. Pomenute dažbine su iznosile 32,10 KM. Pored ovoga predpostavljam da je platio i neke troškove poštarine – kazao nam je Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave.