VIJESTI

PRIHVAĆENE UPUTE VSTV Presude će biti objavljene sa punim imenima i prezimenima osuđenih

Usvojene "Smjernice"

Autor:N. L.

26.5.2015

Sudovi i tužilaštva u BiH prihvatili su upute Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) o načinu davanja informacija o presudama i optužnicama za teška krivična djela, piše BIRN.

Optužnice ili odgovarajući informativni sadržaji za predmete ratnih zločina, korupcije, organiziranog i privrednog kriminala, te drugih predmeta koji su od posebnog javnog interesa, od sada će biti dostupni na internet stranicama institucija. Određeno je koje informacije i u kojoj fazi postupka se mogu javno objaviti.

Ukidanjem anonimizacije presuda uveliko je olakšan rad brojnih institucija, medija ali i nevladinih organizacija. Oni će sada dobijati potpune informacije, sa punim imenima i prezimenima osuđenih, te će iste biti od velikog značaja za javnost.

Sa usvajanjem “Smjernica”, sudovi i tužilaštva prvi put imaju ujednačenu praksu davanja informacija. Ipak, u nekim institucijama ističu da zbog nedostatka kapaciteta neće moći u potpunosti provoditi upute Radne grupe.

U Tuzlanskom tužilaštvu su kazali da zbog nedostataka resursa svi integralni dokumenti optužnica neće moći biti objavljeni na zvaničnoj web stranici, ali da će se isti svakako dostavljati na zahtjev.

- Izvještavajući sa suđenja susretala sam se sa situacijama kada su institucije na različit način davale informacije. Dešavalo se da tužilaštvo objavi ime i prezime uhapšene osobe, a sud, na primjer, ni nakon osuđujuće presude ime ne želi objaviti. Ukoliko se Smjernice budu provodile nećemo više imati takvih situacija. Novinari će znati u svakoj fazi postupka na koju informaciju imaju pravo, za Avaz je kazala Selma Učanbarlić, novinarka BIRN-a.

Ona je dodala kako je ova odluka vrlo važna za javnost i sve novinare koji se bave sudskim izvještavanjem.

Za nas u BIRN-u ova odluka je važna jer svakodnevno izvještavamo sa suđenja i trebamo informacije o svim predmetima ratnih zločina. Međutim, ova odluka nije značajna samo za nas i predmete ratnih zločina, već za sve kolege koje se bave sudskim izvještavanjem jer se Smjernice odnose i na druga teška krivična djela, kazala je Učanbarlić.