BIH

Provođenje reformi mora biti prioritet, a novi aranžman je podstrek tom procesu

Sastanak ministra Bevande sa predstavnicima IMF-a

Redakcija

26.5.2015

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas novoimenovanog rezidentnog predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda (IMF) za BiH Francisca Parodija, koji će dužnost preuzeti u augustu ove godine.

Aktualni rezidentni predstavnik IMF-a u BiH Ruben Atoyan predstavio je svog nasljednika ministru Bevandi i zahvalio se na uspješnoj saradnji tokom njegovog trogodišnjeg mandata, uz nadu da će ona biti nastavljena i ubuduće, saopćilo je Ministarstvo finansija i trezora BiH.

Osnovna tema današnjeg sastanka bila je skora posjeta Misije IMF-a u vezi sa reaktiviranjem aranžmana s ovom finansijskom institucijom.

Sagovornici su se složili da provođenje reformi mora biti prioritet, a novi aranžman s IMF-om predstavljat će podstrek tom procesu.

Ministar Bevanda upoznao je predstavnike IMF-a o procesu usvajanja budžeta za ovu godinu, te ocijenio da je posao okončan uspješno i u dobroj političkoj atmosferi.

Prema ocjeni Bevande, najuspješniji put ka efikasnom provođenju reformi je saradnja entitetskih vlada, kako međusobno tako i sa vlastima na državnom nivou.

Ministar Bevanda istakao je da se entitetske, ali i kantonalne vlade suočavaju sa finansijskim poteškoćama, što bi se moglo prevazići uz novi aranžman s IMF-om.

Dodao da su problemi naročito vidljivi u Federaciji BiH, gdje je zabilježen deficit oko 700 miliona KM, a nova Vlada zatekla je i dodatne dugove svojih prethodnika.

Predstavnici IMF-a naglasili su da očekuju kako će opredijeljenost za reforme, koju su iskazali svi predstavnici vlasti u BiH, biti vidljiva i na djelu.

Na sastanku se, između ostalog, govorilo i o programu posjeta Misije IMF-a koji se očekuje idućeg mjeseca.