LIFESTYLE

NACISTI U POTRAZI ZA SVETIM GRALOM Kako je Oto Ran potpisao ugovor sa "pravim Đavolom"

Himler vjerovao u magiju

(J. Be.)

26.5.2015

Oto Ran je, ni kriv ni dužan, postao je omiljeni arheolog nacističke elite koja ga je angažovala da pronađe Sveti gral. Novac koji mu je ponuđen nije mogao da odbije i ugovor sa Đavolom je bio potpisan.

Poznavaoci njemačke historije sa dobrim razlogom arheologa Ota Rana nazivaju "pravi Indijana Džons". Taj čovjek je zaista inspirisao legendarni filmski serijal, a od malih nogu je bio opsjednut pronalaskom grala iz kojeg je Isus Hrist pio na Posljednjoj večeri i u koji je skupljena njegova krv nakon raspeća, prenosi Blic.

Legenda kaže kako je sveti Petar gral donio u Rim gdje su ga Pape koristile kao svoj putir puna dva stoljeća. Šta se na kraju dogodilo sa gralom opisano je u nekoliko legendi, a sve njih je od malena proučavao Ran.

On je vjerovao da će ga "Parsifal", djelo Wolframa von Essenbaha iz 11. stoljeća, dovesti do Svetog grala. Na temelju svojih istraživanja došao je do zaključka da su Katari čuvali tajnu o lokaciji Svetog grala.

Vjerovao je da su tri katarska viteza sveti gral donijela u francuski dvorac Montsegur i tamo ga sakrila od Krstaša koji su 1244. godine masakrirali Katare.

Oto Ran je u dvorac otputovao 1931. godine. Sveti gral nije našao, ali je ispod dvorca otkrio pećine koje su Katari, a kasnije i Templari, koristili za svoje vjerske obrede. Tamo je pronašao i postolje na kome je, navodno nekada stajao Sveti gral.

618858-oto-ran-ff

Oto Ran

To je bilo dovoljno da ubjedi Rana da je na pravom tragu, pa je o svojim istraživanjima napisao i knjigu "Krstaški rat protiv Svetog grala".

Upravo će zbog ove knjige Ran potpisati "ugovor s Đavlom" koji će ga na kraju koštati života.

Naime, 1933. godine arheolog je primio anonimni telegram u kome mu je ponuđeno da napiše nastavak svoje knjige za mjesečnu platu od 1.000 maraka.

- Ako pristajete, dođite na adresu "Berlin - 7 Prinz Albrechtstrasse" - pisalo je na kraju telegrama.

Kako je bio u velikim finansijskim problemima, Ran je otišao na navedenu adresu. Na sopstveno iznenađenje, sačekao ga je Hajnrih Himler, vodeći čovek Hitlerovog SS-a. Tamo se dogodilo nešto o čemu Ran nikada nije mogao ni da sanja - upoznao je čoveka koji je se Svetim gralom bio opsjednut više nego on sam.

Himler je bio toliko opsjednut Svetim gralom da je dvorac Wevelsburg već bio pripremljen za dolazak slavnog putira. On je smatrao da bi Sveti gral nacistima mogao donijeti nadmoć u ratu za koji su se spremali.

Osim toga, Himler je vjerovao da bi kao novi vlasnik Grala dobio nadljudske sposobnosti i magične supermoći.

Ran, opijen primamljivom ponudom, ne samo da je prihvatio izazov da nađe Sveti gral, već se i učlanio u SS, iako nije podržavao nacističku politiku i ideologiju.

- Čovjek mora da jede. Šta sam trebao da uradim? Da odbijem Himlera? - upitao je Ran svog prijatelja koji ga je nekoliko sedmica nakon razgovora sa Himlerom sreo u crnoj kožnoj uniformi SS-a.

Osim velike plate, Himler mu je ponudio i neograničena sredstva za ekspediciju koja je imala samo jedan cilj - pronaći Sveti gral.