BIH

Stotine hektara usjeva pod vodom, kao i put Doboj-Modriča u Ostojićima

Iako vodostaju Bosne, Usore i Spreče opadaju

M. Čabrić

26.5.2015

Iako je kiša i tokom protekle noći, smanjenim intenzitetom, padala i na području Doboja i Maglaja, vodostaji rijeka nisu u značajnijem porastu. Jutros je vodostaj Bosne kod Doboja iznosio 80 cm, a mjere redovne odbrane do poplava proglašavaju se na 400 cm.

- Blagi porast vodostaja bilježi rijeka Lukavica koja u dobojskom zaseoku Ostojići još drži u blokadi dio regionalnog puta od Doboja prema Modriči preko Duge Njive. Izuzev poplavljenih oranica, objektima ne prijeti opasnost - kazao je načelnik Regionalnog štaba CZ Doboj Vlado Djuranović.

Također, vodostaji  usore i Spreče su u blagom opadanju.

- U maglajskom kraju rijeke Bosna i Jablanica su u svojim koritima i, za sada nema veći problema - potvrdio nam je Nizaj Delić iz maglajskog Štaba CZ.

 Južni i sjeverni prilazi gradu su prohodni, kao i regionalni put prema Zavidovićima.

Oborinske vode u Doboj istoku pričinjavju velike probleme u naselju Klokotnica, a rijeka Spreča je poplavila više od 100 hektara usjeva.

- U Klokotnici oborinske vode ugrožavaju tri kuće, a vodu držimo pod kontrolom pumpama. Ovo područje već izvijesno vrijeme saniramo, ali nam je potrebna finansijska pomoć da posao odvodnje oborinskih voda prema Spreči privedemo kraju. Najteže mi pada kada vidim poljoprivrednike koji bespomoćno posmatraju usjeve desetina hektara u poljima pored Spreče - kaže Sulejman Delić, pomoćnik općinskog načelnika za poslove CZ u Doboj Istoku.