BIH

DOBOJ Smeta li Vladi RS-a probosanska politika Obrena Petrovića?

Dugogodišnja politička previranja vlasti i opozicije

N. L.

26.5.2015

Opće je poznato da u gradu Doboju dugi niz godina traju političke tenzije između aktivista i simpatizera Srpske demokratske stranke (SDS) i Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD). Tenzije dodatno podstiče činjenica da je Doboj jedan od rijetkih gradova Republike Srpske u kojima je na vlasti SDS, a ne SNSD.

Ipak, 2012. godine predsjednik SDS, Obren Petrović, u Doboju je i četvrti put izglasan za gradonačelnika, što je izazvalo buru negativnih reakcija kod pripadnika SNSD-a, u ovom gradu.

"Krivac"

U Doboju vlada nezvanično i neformalno mišljenje da Obrena Petrovića izglasavaju Bošnjaci povratnici, kojima se on čini kao najbolji izbor u pogledu ostvarenja njihovih građanskih prava.

Iz tih razloga je Petrović, u više navrata, bio nepravedno optužen kako je "krivac" za izgradnju Islamske zajednice u Doboju, a  najnovije optužbe koje mu se stavljaju na teret i koje još više osvježavaju narušene odnose vlasti i opozicije svakako je činjenica pristupanja grada Doboja zajednici turskih opština.

Donošenje ove odluke kulminiralo je napuštanjem gradske skupštine odbornika SNSD-a, koji su se prethodno smjenjivali za govornicom tražeći objašnjenje za taj, po njihovom mišljenju, nelogičan i nerazuman postupak dobojskog načelnika.

S druge strane, prošle godine su simpatizeri vlasti smatrali da je Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, koristio vanrednu situaciju u gradu Doboju, kako bi ovladao SDS-ovim uporištem u Doboju, budući da je Vlada RS-a, tada, imenovala Momira Zeca za povjerenika u Doboju.

Nakon te odluke gradonačelnik Petrović se oglasio kazavši kako smatra da Vladi RS-a smeta njegova probosanska politika i solidarisanje građana iz Federacije sa komšijama u Doboju, koji su doživjeli katastrofalne gubitke u poplavi.

Ksenofobija

Pored svega navedenog najveće razmirice još uvijek donosi činjenica da je Doboj u zajednici turskih općina, s kojima se pojedinci još uvijek nikako ne mogu pomiriti, te je Sanja Vulić (SNSD) odmah nakon donošenja odluke istu nazvala sramotnom, te se ironično zapitala da li će se u Doboju vrlo uskoro uvesti i kuluk, po odluci načelnika.

Odbornik SNSD-a, Danijel Gajić, je bio još strožiji, zapitavši se na glas šta će Doboj u savezu sa ljudima koji imaju islamsku vjeroispovijest, očigledno izražavajući ksenofobiju u svom nastupu i izjavi.

Ovakva i slična stajališta, uglavnom mladih odbornika, nisu pokolebala odluku dobojskog gradonačelnika, koji je istakao da će se truditi da ostvari dobre odnose sa zemljama koje su njihovi partneri, odnosno saradnici ili donatori. On je dao obrazloženje da se uspostavljaju odnosi sa lokalnim upravama i zajednicama koje imaju zajedničke kulturne, historijske, geografske ili privredne veze.

Građani, pak smatraju da dvije najveće stranke u republici Srpskoj gledaju svoje interese, ne mareći i ne vodeći računa o zajedničkim interesima i interesima naroda.

Lokalni odbornici SDS-a i SNSD-a, ali i pojedini ljudi iz vrha ovih stranaka pokušavaju skupiti jeftine političke poene na račun sporne odluke o pristupanju Doboja Zajednici opština turskog svijeta, smatraju neki od građana.

Incidenti

Sukobi na relaciji SNSD – SDS su intenzivirani u proteklih nekoliko dana. Iako nije bilo incidenata prilikom postavljanja kamena temeljca Medžlisa Islamske zajednice u Doboju, nekoliko dana poslije ipak je izbio incident između odbornika i aktivista ove dvije stranke.

Naime, odbornik Blago Blagojević (SDS) požalio se kako je verbalno napadnut od strane sekretara gradske boračke organizacije, za koju tvrde da radi po nalogu SNSD-a. Incident je prijavio i aktivista Nenad Vasić (SDS) koji je istakao kako je napadnut ne samo verbalno, nego i fizički.

Najnoviji incident još uvijek nije u potpunosti razjašnjen, ali je sigurno da se uzavrele strasti između dvije najveće stranke Republike Srpske ne smiruju, iako su se neki tome ponadali, nakon što su na sastanku sa privrednicima, od prije nekoliko dana, predsjednik SNSD-a, Milorad Dodik i gradonačelnik Doboja, Obren Petrović sjedili jedan pored drugog, rame uz rame.