KULTURA

DOBOJ 16. Teatar fest će biti održan pod motom „Ipak ide“

Šteta od poplava od 400.000 KM na Centru za kulturu još nije sanirana

M. Čabrić

26.5.2015

Uprkos prošlogodišnjim majskim poplavama koje su na Centru za kulturu u Doboju pričinile štetu veću od 400.000 maraka, uposlenici u ovoj ustanovi ove godine, u improvozoranim prostorima, organiziraju 16. teatar fest pod simboličnim nazivom „Ipak ide“.  Od 31. Maja od petog juna dobojskoj publici će se predstaviti šest pozorišta iz Zagreba, Sarajeva, Banje Luke, Šapca, Beograda i Doboja.

- Ovogodišnji teatar fest neće biti održan u uslovima  kakve zaslužuje. Bit će to više improvizovani uslovi. No, mi smo se za to, prije svega odlučili zbog naše vjerne i veoma školovane publike koju imamo - ističe  Novak Radojčić, direktor Centra za kulturu i obrazovanje Doboj.

Uz pomoć Grada i udruženja gradjana obnovljena je Likovna galerija. Entitetska vlada do sada nije pomagala u obnovi.

- Aplicirali smo kod Ministarstva kulture, ali mislim da je to realno očekivati negdje u Danima kulture. Dakle, u desetom mjesecu. Ne prije - pojšanjava Radojčić.

Uprkos tome, publika će uživati i predstavama „Škrtac“, zagrebačkog pozorišta „Merlin“, Urnebesnoj tragediji banjolučkog Narodnog pozorišta, „Ženskim razgovorima“ amaterskog pozorišta iz Doboja,. I ove godine tu je Šabačko pozorište sa predstavom „Gnjida“, ali i Narodno pozorište iz Sarajeva.

- To je predstava „Balkanski špijun u Sarajevu“ po adaptaciji i režiji Sulejmana Kupusovića, a po tekstu Dušana Kovačevića. I zadnji takmičarski dan imamo pozorište „Favi“  iz Beograda sa predstavom „Divan dan“ po tekstu Stevana Koprivice u režiji Slavenka Saletovića. Mislim da imamo odlične predstave iako su nam neka pozorišta u srbiji, kao „Atelje 212“ za jednu predstavu tražili više od 18.000 eura plus troškovi smejštaja što je nama, naravno, bilo neprihvatljivo-kaže  Vojo Čakarević stručni saradnik za kulturu CKiO Doboj.

Uprkos teškoj finansijskoj situaciji i ove godine će biti dodijeljena Skulptura  za najbolju predstavu, nagrada za najbolju predstavu  po ocjeni žirija i publike, kao i za najbolju mušku i žensku ulogu.