BIH

Vodostaji Save i Sane u porastu, rijeka Spreča poplavila poljoprivredno zemljište

Ostali vodotoci su u stagnaciji i blagom opadanju

Fena

26.5.2015

Vodostaj rijeke Save u porastu je duž cijelog svog toka kroz Posavski kanton, a i vodostaj Sane, na vodomjernoj stanici Sanski Most, još uvijek ima trend rasta.

Svi ostali vodotoci su u stagnaciji i blagom opadanju, saopćeno je iz Operativnog centra Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

Visina vodostaja Save izmjerena u 7 sati u Bosanskom Brodu iznosio je 530 (pripremno stanje), jučer 377 cm, Bosanskom Šamcu 327 (normalno stanje), jučer 121 cm te Orašju 511 (normalno stanje), jučer 306 cm.

Vodstaj na brani HA Modrac jutros u 7 sati iznosio je 198,44 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.) i u odnosu na mjerenje jučer nivo je viši za 13 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 17,4 m3/s.

U općini Gračanica, vodostaj rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac, jutros u 7 sati iznosi je 305 cm, a visina vodostaja kada se preduzimaju mjere odbrane od poplava je 300 cm. U odnosu na mjerenje jučer u 12 sati, nivo je niži za 20 cm.

Rijeka Spreča se izlila i priobalno poplavila oko 15 ha poljoprivrednog zemljišta. Trenutno nema poplavljenih stambenih objekata.

Prema izvještaju Općinske službe civilne zaštite Gradačac, radi veće količine padavina došlo je do izlijevanja vode u naselju Mionica i plavljenja oko 12 duluma poljoprivrednog zemljišta. Nema ugroženih objekata.

Na području općine Doboj Istok, rijeka Spreča se izlila i poplavila oko 100 hektara poljoprivrednog zemljišta na prostoru između korita rijeke Spreče i magistralnog puta M4 Doboj-Tuzla.

U naselju Luke, MZ Klokotnica, u vodenom okruženju nalaze se tri stambena objekta. Rijeka Lukavica je u naselju Subašići probila nasip i ugrozila jedan stambeni objekt. Zasad su svi putni pravci prohodni, nema prekida u snabdijevanju vodom i električnom energijom.

Zbog intenzivnih i obilnih kišnih padavina došlo je do porasta vodostaja rijeka u općinama Unsko-sanskog kantona, ali nije bilo izlijevanja iz korita osim u općini Ključ, gdje je rijeka Sanica poplavila poljoprivredno zemljište, dok se u mjestu Jabukovac izlilo jezero i poplavilo poljoprivredno zemljište i voćnjak.

U općini Bihać, vodostaj rijeke Une iznosi 64 cm (jučer 56 cm), kritična tačka je 100 cm, navodi se u izvještaju Operativnog centra FUCZ.